Ernst & Young popírá, že by špatně spočítal cenu Sazky

Zdeněk John
1. 11. 2011 17:53
Sazka byla podhodnocena o 1,3 miliardy, zjistila analýzou Česká spořitelna.
Tvář Sazky - Jaromír Jágr. Jakou má cenu?
Tvář Sazky - Jaromír Jágr. Jakou má cenu? | Foto: Ludvík Hradilek

Doplnili jsme reakci autorů posudku Ernst&Young

Praha - Česká spořitelna tvrdí, že ve znaleckém posudku, podle kterého auditorská firma Ernst&Young ocenila hodnotu zkrachovalé loterijní firmy Sazka na 3,57 miliardy korun, je hrubá početní chyba a další věcné nepřesnosti.

Ernst&Young to popírá.

Spořitelna, velký věřitel zkrachovalé Sazky a jeden z členů věřitelského výboru, zjistila svou analýzou posudku, že Sazka byla podhodnocena o 1,3 miliardy korun.

Početní chyba v provozu

Početní chyba vznikla v té části posudku, která oceňuje hodnotu provozní části loterijní firmy.

"Správná hodnota Sazky měla být vyčíslena na přibližně 4,9 miliardy korun," píše Česká spořitelna v dokumentu, který se objevil i v insolvenčním rejstříku.

"K údajnému podhodnoceni podniku společnosti Sazka, a.s. o 1,3 mld. Kč způsobenému chybou při výpočtu hodnoty provozní části podniku uvádíme, že se v našem znaleckém posudku chyba nenachází a za korektností i číselnou integritou výpočtu i posudku si stojime. Jsme samozřejme připravení podat k danému ocenění příslušná vysvětlení osobám oprávněným taková vysvetlení požadovat," uvedl v reakci pro Aktuálně.cz Vladislav Severa, vedoucí partner odděleni transakčniho poradenstvi Ernst & Young.

Posudek, v němž renomovaná auditorská firma vyčíslila hodnotu Sazky, byl vodítkem pro nabídky, které podávali zájemci o převzetí Sazky do rukou insolvenčního správce Josefa Cupky. Cupka byl také tím, kdo posudek objednával.

"Ano, objednávali jsme si ho. Ernst&Young jsou znalci, spoléhali jsme na to a nemáme důvod o tom pochybovat ani nyní," uvedla Cupkova mluvčí Lenka Tichá. "Posudek vznikl v září, spořitelna ho měla k dispozici, je poněkud zvláštní, že s výhradami přichází až nyní," dodala. 

PPF a KKCG už vládnou Sazce

Sazku nakonec získala Sázková společnost kontrolovaná PPF a KKCG za 3,81 miliardy korun. O 200 milionů méně v tendru nabídl  miliardář Pavel Tykač.

"Jsme přesvědčeni, že nová fakta v případu Sazka posílí naši právní pozici v žalobách, které jsme již podali s cílem zneplatnit její prodej. Analýza České spořitelny potvrzuje, že Sazka neměla být za daných podmínek skupinám PPF a KKCG prodána, ale že insolvenční správce měl vyhlásit nový tendr," uvedla v reakci na krok spořitelny Penta, která se o Sazku také ucházela.

Sázková společnost už Sazku oficiálně převzala poté, co i antimonopolní úřad schválil převzetí firmy. Generálním ředitelem a šéfem představenstva Sazky se stal manažer PPF Kamil Ziegler.

Česká spořitelna nyní navrhla Městskému soudu v Praze, který se Sazkou vedl insolvenční řízení, aby se znalecký posudek stal součástí spisu. Zatím v něm není, protože jsou v něm uvedeny i údaje, které by mohly odhalit obchodní tajemství či některé postupy, které si kvůli konkurenci Sazka střeží.

Jak rozdělit peníze mezi věřitele

Spořitelna argumentuje, že posudek je také důležitý kvůli příštímu uspokojování věřitelů z peněz získaných prodejem Sazky. Firmy, kterým Sazka dlužila nějaké peníze, totiž budou uspokojovány různě, pokud mají takzvané zajištěné a nezajištěné pohledávky. I o nich se posudek zmiňuje.

Pokud by se braly v úvahu údaje ze znaleckého posudku, zajištěný věřitel (je jím The Bank of New York Mellon) by inkasoval 16 procent z výtěžku (570 milionů korun), nezajištění 84 procent. Po přepočtu, který provedla spořitelna, se ale tento poměr změní na 11,6 procenta pro londýnskou banku (agenta držitelů dluhopisů) a 88,4 procenta pro nezajištěné věřitele.

Sazka dluží České spořitelně (patří mezi nezajištěné věřitele) zhruba 215 milionů korun.

Věřitelé Sazky musí počítat, že první peníze z výtěžku z prodeje firmy dostanou nejspíš na jaře, ale konečné vypořádání je otázkou možná i let, řekl Aktuálně.cz zdroje z týmu insolvenčního správce Josefa Cupky.

 

Právě se děje

Další zprávy