Penta u Ústavního soudu neuspěla, prodej Sazky platí

ČTK ČTK
7. 10. 2011 16:52
Soud rozhodl, že práva věřitelů v insolvenčním řízení nebyla porušena
Firmy Penta a E-Invest u Ústavního soudu neuspěly.
Firmy Penta a E-Invest u Ústavního soudu neuspěly. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ústavní soud odmítl stížnost společnosti Gladiolus, za níž stojí firmy Penta a E-Invest, na údajné porušení práv věřitele v insolvenčním řízení s loterijní společností Sazka.

Vyplývá to z usnesení soudu, které má ČTK k dispozici. Gladiolus napadl rozhodnutí Městského soudu v Praze o prohlášení konkurzu na majetek Sazky a rozhodnutí Vrchního soudu o odmítnutí odvolání proti němu.

Gladiolus si stěžoval na údajné vážné procesní chyby, selektivní přístup při uznávání pohledávek či podjatost insolvenčního správce. Odvolání Gladiolu se opíralo o údajná porušení insolvenčního zákona.

Penta se přesto domnívá, že odmítnutí stížnosti ze strany Ústavního soudu není definitivní. "US tuto stížnost zamítl, protože konstatuje, že nebyly z naší strany uskutčněnée všechny právní kroky na nižších instancích. Proto jsme přesvědčeni, že až soud nižší instance zamítne naši žalobu pro zmatečnost, bude se ústavní stížností opět zabývat," vysvětlil mluvčí Penty Martin Danko.  

Pohledávky byly prý vybrány nevyváženě

Za nejzásadnější firma ve stížnosti k Ústavnímu soudu označila to, že na přezkumném jednání prý došlo k cílenému a nevyváženému výběru pohledávek, což mělo zásadně ovlivnit hlasovací kvorum na schůzi věřitelů. Gladiolus vyjádřil přesvědčení, že insolvenční správce Josef Cupka řídil přezkum pohledávek a insolvenční proces ve prospěch skupin PPF a KKCG.

Konkurz na Sazku byl vyhlášen koncem května, Sazku nyní řídí tým insolvenčního správce. Sazku ve výběrovém řízení získaly koncem září společně PPF a KKCG, věřitelský výbor schválil uzavření smlouvy. Penta uvedla, že podá žalobu na neplatnost této smlouvy.

Firma se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

 

Právě se děje

Další zprávy