Čtvrt roku konkurence. Fortuna vzala Sazce pětinu trhu

Zdeněk John
25. 10. 2011 10:00
Číselným hrám vévodí dál Sazka, u stíracích losů je souboj s Fortunou vyrovnaný
Sázenky loterií společnosti Fortuna.
Sázenky loterií společnosti Fortuna. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sázkařská firma Fortuna sebrala tradiční loterijní značce Sazka necelou pětinu trhu číselných loterií. Ukazují to aktuální čísla o tržbách všech tří firem - Sazky, Fortuny i Tipsportu -, která se Aktuálně.cz podařilo získat.

Fortuna v červenci tohoto roku prorazila faktický monopol Sazky a její nejúspěšnější hry Sportka. Za dobu více než čtvrt roku, která uplynula od startu její loterie Loto, se dopracovala k týdenním tržbám zhruba 8 milionů korun.

Sazka: 35 milionů týdně

Sazka má za stejnou dobu - tedy za týden, během kterého sportka i loto organizují vždy dva tahy - tržby 35 milionů korun. Tipsport, třetí do hry, utrží za týden 1,5 milionu korun, a je tak daleko za Sazkou i Fortunou, ale navíc bojuje i s průběžným poklesem tržeb.

Údaje o tržbách, které potvrdily zdroje jak z Fortuny, tak ze Sazky, znamenají, že Sazce patří na poli číselných loterií necelých 80 procent trhu, Fortuně zhruba 18 procent a Tipsportu s jeho Tip6kou asi tři procenta.

Daň za urychlený start hry Loto

Fortuna stále doplácí na pomalý start, za nímž stojí boj s malým množstvím terminálů, na kterých by se dalo sázet. Ve firmě, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze v Praze, to vidí jako daň za urychlené spuštění lota. Fortuna zrychlila start, aby využila potíže, do nichž se v létě dostala Sazka. Tou dobou totiž padaly velmi výrazně její tržby jako následek konkurzu, v němž Sazka skončila během insolvenčního řízení.

"Lidé se nyní k Sazce vracejí, od počátku září jsme zaznamenali rychlejší růst tržeb, ještě progresivnější poté, co byl oznámen prodej společnosti. V současné době dosahují tržby z loterií téměř 50 % loňských vkladů. U losů 65 procent," uvedla mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Fortuna nyní dokončuje přípravu další hry. Po sportce se pustí i do boje s druhou nejúspěšnější hrou Sazky, tedy s hrou Šťastných 10.

"Moc se na to těšíme, tahle hra nám chybí jako sůl," řekl Aktuálně.cz generální ředitel Fortuny Jiří Bunda o startu hry připravované k 1. listopadu.

Losy: vyrovnaný souboj

Fortuna a Sazka si konkurují i u stíracích losů, kde je situace opačná než u číselných her. Sazka totiž v minulých letech, ještě za Hušákova vedení, rozvoj  těchto her zanedbala a nyní, už vedená manažery, které do firmy dosadil insolvenční správce Josef Cupka, dohání Fortunu zaváděním nových emisí stíracích losů.

Podle dostupných odhadů je u losů poměr mezi Fortunou a Sazkou vyrovnaný, obě firmy za ně utrží zhruba stejné peníze.

Celý hazardní průmysl v tuzemsku utrží ročně 125 miliard korun, ale číselné loterie a losy představují jen jeho malou část, přibližně desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy