Do problémových regionů půjde vyšší podpora investic

ČTK ČTK
30. 1. 2013 11:13
Stát zvýší maximální míru veřejné podpory pro investice ve výrobě
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Stát zvýší maximální míru veřejné podpory pro investice ve výrobě v některých regionech s vysokou nezaměstnaností ze současných 75 procent přípustné míry na sto procent. Návrh ministerstva průmyslu a obchodu ve středu schválila vláda.

Výjimka se má týkat okresů, v nichž míra nezaměstnanosti převyšuje alespoň o 50 procent průměrnou míru nezaměstnanosti v Česku, či na území státem podporovaných regionů. Sto procent z přípustné míry veřejné podpory by nově mohly z veřejných zdrojů získat také firmy z oboru zpracovatelského průmyslu.

Přípustná míra veřejné podpory pro investiční akci, ze které se vypočítávají výše uvedená procenta, podle platné legislativy nesmí za celou dobu čerpání v regionech soudržnosti Moravskoslezsko, Střední Čechy, Severozápad, Střední Morava, Severovýchod a Jihovýchod překročit 40 procent. V regionu soudržnosti Jihozápad je maximální přípustná míra 30 procent. U malých podnikatelů se přípustná míra veřejné podpory zvyšuje o 20 procent, u středních pak o deset procent.

Například stomilionový projekt ze severní Moravy mohl až dosud získat z veřejných zdrojů, tedy od státu, krajů, samospráv či EU, maximálně 75 procent ze 40 milionů. Nově by mohl dosáhnout na celých 40 milionů.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na dotace?

 

Právě se děje

Další zprávy