Dluh za televizi se muži prodražil o tisíce, ČT uspěla

Tomáš Fránek
31. 8. 2012 11:20
Ústavní soud se nezastal dlužníka v případu takzvané formulářové žaloby
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Česká televize si může na vymáhání dlužných poplatků za televizní přijímače najímat právní firmy. Dlužníkům se tak mohou jejich nedoplatky prodražit o tisíce korun.

Potvrdil to Ústavní soud. Odmítl stížnost muže dlužícího poplatky za dva roky. K samotnému dluhu ve výši 3645 korun tak bude muž muset zaplatit také necelých devět tisíc na soudních výlohách, které si naúčtovala televizí najatá externí firma.

Podle ústavních soudců je sice Česká televize veřejnoprávní instituce, nehospodaří ale s majetkem státu.

"Na státu a státním rozpočtu je nezávislá. Je financována prostřednictvím televizních poplatků vybíraných na základě zákona a příjmů z vlastní podnikatelské činnosti. Je tedy také jejím ekonomickým kalkulem, uvážením a rizikem, zda bude k vymáhání svých pohledávek angažovat externí odborníky, či k této činnosti využije vlastní pracovníky," rozhodli ústavní soudci.

Formulářové žaloby?

Muž ve své stížnosti argumentoval tím, že Česká televize používá způsob, který ústavní soudci v podobných případech dříve ostře kritizovali. Jde o takzvané formulářové žaloby, kdy se mění jenom jména dlužníka a výše dluhu.

Ústavní soudci u těchto jednoduchých žalob psaných podle stejného vzoru v dřívějších podobných případech rozhodli, že odměna za zastupování žalobce advokátem má podle Ústavního soudu dosahovat výše jednonásobku vymáhané sumy. Drobný dluh tak podle Ústavních soudců nemůže snadno a rychle narůst do obřích rozměrů, zvláště pokud je s vymáháním spojen jen jednoduchý právní úkon.

"V případě České televize jde o formulářovou žalobu, kterou televize podává na tisíce dlužníků. Náklady na zastoupení by tak měly činit maximálně jednonásobek jistiny, tedy ekvivalent původní dlužné částky," uvedl muž ve stížnosti.

To ale ústavní soudci neuznali. „Jde o odlišný případ, tento má individuální charakter. Případ, byť objektivně nijak složitý, si při poskytování právní pomoci individuální přístup vyžádal, o pouhé administrativní úkony ze strany advokáta žalující strany nešlo," rozhodli soudci.

Chtěli se dohodnout

Česká televize se navíc chtěla podle soudců s dlužníkem dohodnout.

"Je zřejmé, že Česká televize stěžovatele před zahájením řízení vyzývala k úhradě dlužného poplatku. Měla tedy zájem na mimosoudním vyřízení záležitosti, a nikoliv prvoplánově pouze navýšit svůj příjem o sumu odpovídající odměně advokáta," uvedli ve svém verdiktu ústavní soudci.

Česká televize zaslala loni 283 tisíc upomínek kvůli neuhrazeným koncesionářským poplatkům. Celková výše dlužné částky se vyšplhala na 316 milionů korun, z toho bylo zatím uhrazeno 134 milionů korun.

Koncesionářské poplatky tvoří hlavní zdroj příjmů České televize. V současnosti se platí 135 korun měsíčně. V letošním roce by z nich měla inkasovat 5,75 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy