Spor o hotelové televize: Absurdní trest poctivé firmě

Tomáš Fránek
13. 12. 2011 13:15
Nejvyšší soud se zastal majitelů hotelu, po nichž Česká televize chtěla obří pokutu
Foto: Michal Štůsek

Brno - Majitelé hotelů v Česku, kteří řádně platí České televizi koncesionářské poplatky za televizory na pokojích, nemusí hradit další desetitisíce korun v případě, že poruší zákon a zapomenou televizory přihlásit do evidence.

Majitelé hotelu Colchi ve Střelicích na Olomoucku tak po rozhodnutí Nejvyššího soudu ušetří 90 tisíc korun, které po nich už téměř deset let vymáhá Česká televize.

ČT: Platíte včas, dostanete přirážku

Spor začal před osmi roky a už čtyři roky ho řeší české soudy.

Provozovatel hotelu sice platil, devět televizorů ale přihlásil pozdě do příslušné evidence.

A Česká televize firmu zažalovala o devadesát tisíc korun. Zákon totiž počítá s přirážkou deset tisíc korun za každý televizor, který není evidován.

Okresní i Krajský soud v Olomouci žalobě České televize vyhověly. Soudci sice potvrdili, že poplatky platí firma včas, Česká televize ale má na přirážku i s dvouprocentním úrokem nárok.

"České televizi vzniklo právo na zaplacení přirážky ve výši 10 000 korun za každý televizní přijímač," rozhodli soudci.

Ať platí jenom dlužníci

Firma pak využila poslední možnost - poslala takzvané dovolání na Nejvyšší soud. Podle zástupců hotelu nemůže platit vysokou přirážku ten, kdo poctivě platí poplatky za televizory, přirážku by měli platit jenom dlužníci. 

"Situace, kdy poplatník splnil poplatkovou povinnost, nemůže vést ke vzniku sankce," napsala firma v dovolání.

A uspěla. Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Pavlem Krbkem rozhodl ve prospěch firmy.

Soudci rozhodli, že smyslem zákona je postihnout ty, kteří neplatí televizní poplatky.

Hrozba přirážky má podle soudců donutit všechny, aby se placení poplatků nevyhýbali. Jiný výklad je podle Nejvyššího soudu nepřijatelný, ten, kdo poctivě platí poplatky, nemůže být trestán.

"Je to sankce pro ty, kteří se povinnosti platit poplatky vyhýbají neplněním evidenčních povinností, těm se stanoví poměrně vysoká přirážka k poplatkům, jež má plnit především výstražnou funkci," uvedli soudci.

Soudy v Česku nyní řeší další spor týkající se hotelových televizí. Asociace hotelů a restaurací odmítá platit za neobsazené pokoje, ochranný svaz autorský naopak platby požaduje.

Asociace dlouhodobě prosazuje, aby se poplatky vypočítávaly podle obsazenosti hotelů. Například řetězec CPI Hotels za loňský rok zaplatil za obsazené pokoje přes 1,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy