ČEZ otestuje své jaderné elektrárny japonským scénářem

Karel Toman
25. 3. 2011 15:20
Blackout, radioaktivní voda a pára. Test elektráren pro EU bude podobný Fukušimě
Foto: Jan Langer

Praha – Únik radioaktivní vody, ztráta elektrického napájení, oblaka páry nad reaktorem a unikající výbušný vodík.

Test, kterým letos na nařízení EU nejspíš projdou české atomové elektrárny Temelín a Dukovany, velmi připomíná právě probíhající události v japonské Fukušimě. Deník Aktuálně.cz má jeho scénář k dispozici.

Na zátěžových zkouškách se EU kvůli vývoji v Japonsku dohodla minulý týden. Hned ve čtvrtek pak eurokomisař pro energetiku Günter Oettinger v německé televizi prohlásil, že několik elektráren, zvláště těch starších, nejspíš testem neprojde.

Detaily zkoušky unie teprve představí, ČEZ z nich ale obavy nemá.

Blackout Dukovany 2007

"Byla zřízena expertní skupina pro dobrovolné testy jaderných zařízení, která připraví jejich obsah,“ sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. "Jsme přesvědčení, že obě naše jaderné elektrárny ve všech testech uspějí,“ dodal.

Podle něj bude zátěžový test nejspíš podobný cvičení Blackout konaném v Dukovanech roku 2007. "To mělo scénář velmi podobný reálné situaci v Japonsku,“ tvrdí Kříž. Tady je jeho scénář bod za bodem.

 Prasknutí velkého potrubí s radioaktivní vodou, která vytéká dovnitř ochranné obálky (takzvaného kontejnmentu) v množství cca 7000 tun za hodinu. "Na takovou událost je zařízení elektrárny projektováno a připraveno a s velkou rezervou by ji zvládlo,“ ujišťuje ČEZ.

 Po hodině proto dojde ke komplikaci další nezávislou událostí - ke ztrátě elektrického napájení (neboli blackoutu) poškozeného 3. bloku.

 To znamená, že  všech pět nezávislých způsobů napájení naráz cvičně vypoví službu a havarovaný blok je bez napájení a bez chlazení.

  Teplota v reaktoru stoupá, na horkém obalu paliva vzniká pára a vodík a hrozí nebezpečí, že ochranná obálka nevydrží, poruší se a radioaktivita porušenou obálkou unikne do okolí.

  To je signál k vyhlášení mimořádné události nejvyššího, třetího stupně - signál k ukrytí personálu a posléze i jeho evakuaci, neboť hrozí únik radioaktivity do okolí.

 Krizový štáb pracuje na zprovoznění dvou z pěti způsobů elektrického napájení. Po obnovení elektronapájení havarijních systémů cvičení skončí.

 V elektrárně  bylo v době cvičení na 1200 lidí.  Z nich se ukrývalo na tisíc zaměstnanců zbývajících 200 zabezpečovalo normální nepřetržitý  provoz elektrárny nebo pracovalo jako pozorovatelé cvičení.

Podobná cvičení s názvem BLACK OUT dělá ČEZ v Dukovanech od roku 2006, kdy se v důsledku zkratů v rozvodnách elektrárna ocitla na takzvaném energetickém ostrovu. Elektrárna během cvičení z takzvané "tmy" najede na napájení z vodních elektráren Dalešice, Mohelno a nově i z přehrady Vranov.

Podobný scénář mělo podle Kříže i cvičení, které proběhlo 3. a 4. února 2011 v Temelíně.

Trojí systém jištění

Temelín i Dukovany navíc podle něj stojí v jedné ze seismicky nejstabilnějších oblastí Evropy. Například konstrukce Temelína je projektována tak, aby odolala mnohem vyššímu zemětřesení, než je vůbec ve stabilním Českém masívu možné.

Obě elektrárny mají podle ČEZu tři nezávislé systémy, které dokáží udržet celou elektrárnu v chodu. Těmto třem úrovním jištění se říká systém třikrát sto procent. "Znamená to, že když jeden systém vypadne, ještě dva stoprocentní jsou v záloze," řekl Kříž.

Stejný systém zajištění má například jaderná elektrárna Loviisa 2 ve Finsku. Naproti tomu britská Sizewell B, nebo francouzské elektrárny Chooz B1, Bugey 2, nebo Flamanville 2 mají systém ochrany pouze 2 x 100 procent.

Testy evropských jaderných elektráren mají proběhnout do konce roku a podle serveru EUobserver mají zhodnotit odolnost proti zemětřesení, tsunami (tam, kde připadá vúvahu), teroristickému útoku, výpadkům proudu, udržitelnosti chladícího systému, záložních  systémů a "celkového zařízení".

Detaily testů se ale teprve upřesňují, někteří experti proto eurokomisařův názor, že některé elektrárny neprojdou odsoudili jako předčasný.

Týdeník Respekt ve svém úvodním komentáři zase zdůrazňuje, že Dukovany nemají primární ochranný obal reaktorů, jaký naopak Fukušima má. Podle Mluvčí ČEZu Evy Novákové to však nevadí.

"Dukovany ochrannou obálku s potlačením tlaku mají, i když se jedná o jiný typ než je temelínský kontejnment. Funkce je ovšem stejná," tvrdí mluvčí. "To znamená, že v případě úniku radioaktivity v primárním okruhu, zůstane zachycena v této ochranné obálce."

Obálka je podle Novákové dimenzovaná standardně na vnitřní i externí vlivy, třeba i na pád letadla.

"Dukovany patří mezi 13% nejlépe provozovaných elektráren na světě na základě ukazatelů WANO, v bezpečnosti se pohybují na světové špičce," zdraznila mluvčí ČEZu.

Stop jádru zatím platí v Německu i Číně

Německo minulé pondělí na tři měsíce zastavilo provoz na svých sedmi nejstarších reaktorech a po tu dobu chce rozhodnout, zda je odstaví úplně.

Čína staví 27 nových reaktorů, což je 40 procent všech nových reaktorů, které jsou teď na světě ve výstavbě. I ona se ale rozhodla zastavit povolování dalších reaktorů.

Krize kolem jaderné energetiky už začala zvyšovat ceny energie a pokud potrvá déle, bude podle expertů zdražení citelné i pro konečné spotřebitele, tedy domácnosti a firmy. Podle analytiků to spolu s nedůvěrou na trzích může zpomalit nebo dokonce zastavit globální hospodářský růst.

 

Právě se děje

Další zprávy