Česko zarostou nové tovární haly. Za miliardy

Tomáš Fránek
22. 1. 2008 11:30
Nizozemská společnost chce utratit v Česku 11 miliard
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Zahraniční investoři stále více a úspěšněji působí v oblasti, která byla doménou státu a měst: Budují na zelené louce nové, velké průmyslové zóny s novými továrnami a skladovými prostorami.

Za budování zón v tuzemsku utrácejí miliardy. Jenom společnost CTP, které už dnes patří na trhu nabídky průmyslových areálů v zemi více než polovina trhu, chce v Česku utratit dalších 11 miliard korun.

Práce pro tisíce

A CTP není ve snaze postavit další areály osamocena.

Společnost Lightbody Investment chce do roku 2010 postavit velkou zónu s osmi novými továrnami u Loun na severu Čech.

V Agara Industrial Parku se mají usadit výrobci elektrotechniky, autodílů, nábytku, ve skladech se mají nabízet a prodávat oděvy. "V areálu by mohlo najít práci 1400 pracovníků," uvedla firma se skotskými majiteli v oznámení úřadům.

Nizozemská CTP dál pokračuje ve své expanzi. V Česku provozuje 33 průmyslových areálů o celkové ploše 1,3 milionu čtverečních metrů, nyní chystá výstavbu dalšího parku v Novém Jičíně na severu Moravy.

Výroba bude high-tech

Pět nových hal vyroste na 12,5 hektarech. "Při rozhodování o lokalizaci konkrétního podnikatelského záměru budou preferovány exportně orientované obory a high-tech výroba schopná konkurence v mezinárodním měřítku," uvedla v představení projektu společnost CTP.

Firma na konci minulého roku získala největší půjčku v historii českého realitního trhu. Evropská investiční banka CTP půjčí 462 milionů eur, to je asi 11,6 miliardy korun.

"Úvěr použijeme na výstavbu logistických a průmyslových areálů, nové budovy budou mít plochu půl milionu čtverečních metrů," řekl šéf společnosti Remon Vos.

Konkurenceschopnost země roste

Pilotním projektem je dvousethektarová průmyslová zóna v Brně-Tuřanech v sousedství letiště, zvaná CTPark Brno South.

Do roku 2015 tam má vzniknout areál pro firmy, které zaměstnají až 15 tisíc lidí. Celkové náklady projektu dosáhnou 16 miliard korun.

"Náš úvěr pomůže celé české ekonomice. Do nově postavených areálů přijdou firmy, které zvýší konkurenceschopnost Česka v rámci Evropské unie," uvedla viceprezidentka EIB Marta Gajecka.

Za finanční podpory státu v Česku od roku 1998 vzniklo 2959 hektarů průmyslových zón, mezi kterými je započítáno i 530 hektarů regenerovaných brownfieldů.

Brownfields lákají

Na roky 2007 až 2013 má Česko ve fondech Evropské unie na podnikatelské nemovitosti a sanaci starých ekologických zátěží 14 miliard korun.

Konkurenci na trhu mohou zostřit právě staré průmyslové areály.

Agentura CzechInvest už zprovoznila internetovou databázi opuštěných průmyslových areálů, takzvaných brownfieldů. Databáze by podle vedení CzechInvestu měla přilákat nové investice do těchto nevyužívaných nemovitostí, které často hyzdí města a obce.

Podle odhadu odborníků je v Česku zhruba 2355 brownfieldů s celkovou rozlohou přibližně 10 000 hektarů, z nichž mnohé mají díky výhodné poloze či vybudované infrastruktuře velký investiční potenciál.

 

Právě se děje

Další zprávy