Zóna pro Hyundai má mít sousedku, vzdor slibům

Tomáš Fránek
26. 10. 2007 11:33
Stížnost kvůli chráněné zóně zkoumá Evropská komise
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Úřady na severu Moravy stále počítají s tím, že postaví průmyslovou zónu v Dolní Lutyni.

I když se stát i Moravskoslezský kraj v dohodě s nevládními organizacemi zavázaly k tomu, že v regionu už další velké zóny na zelené louce nebudou. Důvodem tehdy byl příchod korejské automobilky Hyundai do průmyslové zóny v Nošovicích.

Přednost by mělo dostat budování průmyslových zón ve starých továrních areálech.

Půda pro zemědělce

"Moravskoslezský kraj, Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest se zavazují okamžitě a trvale ukončit přípravu Průmyslové zóny Šilheřovice a Průmyslové zóny Dolní Lutyně. Moravskoslezský kraj se dále zavazuje zaměřit se na obnovu nevyužívaných průmyslových areálů (brownfields) po celém území Moravskoslezského kraje namísto umisťování průmyslových zón na "zelené louce" (greenfields)," píše se v deklaraci.

Městský úřad v Orlové, který schvaluje pro Lutyni nový územní plán, ale nyní zamítl návrh sdružení Arnika. Ta chtěla, aby pozemky v okolí Lutyně byly prohlášeny za nezastavitelné území určené k zemědělství. Podle městských úředníků ale už dříve byla průmyslová zóna v Lutyni zanesena v územním plánu velkého územního celku Ostrava-Karviná.

"Přestože hejtman Evžen Tošenovský slíbil, že automobilka Hyundai bude poslední novou továrnou na zelené louce na Ostravsku, skutečné kroky úřadů v Moravskoslezském kraji tomu neodpovídají," uvedl Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Tošenovský ale uvedl, že kraj nemůže bránit obcím, aby zónu dál připravovaly.

Blízká dálnice a železnice

"Ačkoli se Moravskoslezský kraj skutečně v Deklaraci porozumění zavázal, že okamžitě a trvale ukončí přípravu Průmyslové zóny Dolní Lutyně, závazky plynoucí z této deklarace nejsou závazné pro další subjekty, které v oblasti mají rozvojové zájmy - obce Dolní Lutyně a Dětmarovice a město Bohumín," napsal Tošenovský ministru Martinu Bursíkovi.

"Továrny s nějakou vyšší přidanou hodnotou v blízkosti dálnice a železnice, které by ekologicky nezatěžovaly, by nebyly až tak špatné," uvedl dříve starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

Občanská sdružení postup úřadů kritizují. "Výstavba továren navíc může zablokovat rozvoj regionu postavený na významných přírodních hodnotách a turistice. Tedy na oblastech štědře podporovaných fondy Evropské unie," uvedl Skalský.

Plány na výstavbu zóny v Dolní Lutyni jsou staré tři roky. Kraj i Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli tomuto plánu zablokovaly vyhlášení ptačí oblasti Natury 2000 Heřmanský stav-Odra-Poolší.

Komise šetří

S jejím vyhlášením nakonec letos vláda souhlasila, oblast je ale o polovinu menší než původní návrh.

Kvůli zmenšení oblasti si ekologové stěžují u Evropské komise v Bruselu. Ta už vyzvala vládu, aby se k problému mu vyjádřila

Ekologické organizace si u Evropské komise na ptačí oblast v Dolní Lutyni už jednou stěžovaly. To když ještě vláda ČSSD neschválila žádnou verzi. Brusel pak žádal po Praze vysvětlení. Ministerstvo životního prostředí odepsalo, že chystá menší variantu.

 

Právě se děje

Další zprávy