Češi platí za energie německé ceny. Dopis to má změnit

Petr Holub
1. 12. 2011 14:30
Český příklad jasně ukazuje, že úřady nedokážou energetické trhy regulovat
Větrná elektrárna v Německu.
Větrná elektrárna v Německu. | Foto: Reuters

Praha - Nový cenový přehled Eurostatu ukazuje, že po odečtení daní užívají nejdražší plyn a elektřinu domácnosti ze zemí Visegrádu. Česko dokonce zažilo zdaleka největší růst cen elektřiny.

Jak zaznamenal středeční deník Insider, energie v Česku už prakticky zdražily na německou úroveň.

Ještě v roce 2000 platili Češi po přepočtu na euro o třetinu až polovinu méně než Poláci, Slováci nebo Maďaři. Teď už platí víc než Poláci a jen o desetinu méně než Slováci a Maďaři.

Země Visegrádu v posledním desetiletí liberalizovaly trh s energiemi. Český příklad přitom jasně ukazuje, že úřady nedokážou energetické trhy regulovat.

Dopis za nižší ceny

Upozornila na to předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která požádala Poslaneckou sněmovnu, aby k novele zákona o veřejných zakázkách připsala jeden paragraf. V dopise, jehož znění má redakce Aktuálně.cz k dispozici, uvádí, že by se tím mohly významně snížit tuzemské ceny energií.

Přenos elektřiny, přepravu plynu i jejich distribuci zákazníkům totiž zajišťují dceřiné firmy velkých elektrárenských a plynárenských firem. Současný zákon energetickým gigantům umožňuje, aby tyto zakázky zadávali dcerám bez výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Bez veřejné soutěže však nejde zjistit, jestli by distribuční služby nešly pořídit laciněji. Energetický regulační úřad tak nemůže konečné ceny energií účinně regulovat.

"Důsledkem je skutečnost, že zákazník je povinen hradit v konečných cenách dodávky elektřiny a plynu náklady na externí služby, které by při postupu podle zákona o veřejných zakázkách v takové výši nevznikly," napsala předsedkyně Vitásková poslancům.

V paragrafu od Vitáskové se elektrárenským a plynařským firmám nařizovalo, aby na přenosové služby a distribuci vyhlašovaly soutěže, poslanci ale návrh počátkem listopadu odmítli. Může se jim vrátit, pokud ho do novely zákona o veřejných zakázkách zařadí senátoři a odešlou sněmovně k novému hlasování.

Ceny na německé úrovni

Češi nyní podle nejnovějších srovnání platí  za kilowatthodinu elektřiny v přepočtu 12 eurocentů, Němec 14. Za gigajoule plynu platí Češi 13 eur, Němci o euro méně. Před deseti lety platili Češi oproti Němcům za elektřinu třetinovou a za plyn poloviční cenu.

Elektrárenské firmy letos inkasovaly v Česku za kilowatthodinu sedmou nejvyšší částku, plynařské dokonce čtvrtou nejvyšší.  Trend rychlejšího růstu tuzemských cen se udržel i během ekonomické krize.

Zdroj: Eurostat a výpočet Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy