Cenu za autobus musí znát cestující předem

Tomáš Fránek
10. 10. 2007 21:05
Soud zamítl stížnost děčínského dopravního podniku

Brno - Za kolik mě asi sveze autobus? Rozřešení této otázky musí znát cestující předem, ne až poté, co do dopravního prostředku nastoupí.

Dopravní podniky musí cestující seznámit se svými cenami dříve než lidé nastoupí do vozidel, jinak jim hrozí pokuty od České obchodní inspekce.

Nejvyšší správní soud tak zamítl stížnost akciové společnosti Dopravní podnik města Děčín. 

Kontrola a pokuta 

Firma právě za to, že se lidé dozvěděli výši jízdného až přímo ve vozidlech městské dopravy, dostala od inspekce pokutu devět tisíc korun.

V době kontroly inspektorů na jedné z linek městské dopravy v Děčíně totiž lidé nemohli cenu jízdenky zjistit ani na dveřích autobusů, ani v pokladně.

Cestující se tak informace o ceně dozvěděli až po nástupu do vozidla. A takovým postupem porušil dopravní podnik zákon na ochranu spotřebitele.

Děčínský podnik ale s pokutou nesouhlasil a obrátil se na soud; chtěl rozhodnutí o pokutě zrušit.

Podle Městského soudu a nyní i Nejvyššího správního soudu děčínský podnik chyboval a pokutu dostal oprávněně.

Neptat se řidiče

Podle názoru Nejvyššího správního soudu musí být totiž vyčerpávající informace o ceně dostupné ještě před nástupem do vozidla na zastávce, nebo zvenku na vozidle.

Lidé musí mít možnost zjistit si ceny dopravy bez nutnosti dělat jakékoliv další úkony, například  žádat informace od řidiče vozidla.

Soud proto potvrdil postup inspekce i pražského městského soudu, pokuta za chybějící informaci o cenách jízdného platí.

 

Právě se děje

Další zprávy