Cena elektřiny půjde ruku v ruce s ropou, říká Roman

Red EKO
28. 5. 2008 13:00
Cena elektřiny je funkcí ceny ropy a povolenek CO2

Praha - Bude-li cena ropy růst jako doposud, poroste spolu s ní i cena elektrické energie. Ve středu to prohlásil v rozhovoru pro server Patria Online generální ředitel energetického gigantu ČEZ Martin Roman.

Podle jeho slov je cena elektřiny funkcí ceny ropy a ceny povolenek CO2. "Díky vstupu do EU se přes hranice volně pohybují nejenom lidé a zboží, z čehož máme všichni radost, ale i elektřina. Díky tomu se její cena tvoří na evropském trhu a tam ji cena ropy velmi významně ovlivňuje," vysvětlil v jedné ze svých odpovědí Roman.

Akcie nejsou závislé jen na ceně elektřiny

Roman v rozhovoru dále upozornil, že cena akcií není jednoznačně závislá pouze na ceně elektrické energie. "Kdyby akcie ČEZu rostly stejně rychle jako akcie ostatních evropských energetických společností (které zdražily za poslední čtyři roky elektřinu podstatně více než ČEZ), výše odměn by rozhodně nevzbudila takovou pozornost."

Evropské firmy za poslední poslední čtyři roky zdražily elektřinu o zhruba 80 procent a jejich akcie vzrostly o sto procent. "ČEZ zdražil elektřinu o 60 procent a jeho akcie vzrostly o 800 procent," dodal šéf ČEZu.

Stažení vykoupených akcií likviditu titulu neovlivní

Na otázku, zda by mohl ČEZ poškodit likviditu titulu na burzách tím, že zruší akcie vykoupené během prvního odkupu Roman odpověděl, že to nepředpokládá: "Již dnes jsou vykoupené akcie fakticky stažené z oběhu a likviditu titulu to nepoškodilo."

Výkup vlastních akcií je podle něj zcela standardní a obvyklý instrument u akciových společností, které chtějí zlepšit svou kapitálovou strukturu.

Další odkup by mohl začít na podzim letošního roku, tedy po zapsání probíhajícího snížení kapitálu do obchodního rejstříku.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy