Manažeři ČEZ zpeněžili akcie za 362 milionů korun

mat
13. 1. 2008 17:44
Člen řídícího výboru ČEZ Mazač vydělal 47 miliónů korun
Generální ředitel ČEZ Martin Roman již dříve oznámil, že si zatím akcie z letos uplatněných opcí nechá.
Generální ředitel ČEZ Martin Roman již dříve oznámil, že si zatím akcie z letos uplatněných opcí nechá. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéfové energetického gigantu ČEZ prodali během jednoho týdne 512 000 akcií opčního programu. Rozhodli se vybrat si tak své odměny v podobě akcií vlastní firmy.

Celková částka utržená prodejem akcií činí 691 milionů korun, po odečtení nákladů a daní přibylo manažerům na účty 362 milonů. Informaci přinesla agentura ČTK s odvoláním na údaje České národní banky, kterou musí manažeři obeznámit s prodejem akcií.

Bohumil Mazač, člen Řídícího výboru ČEZ, si prodejcem padesáti tisíc akcií vydělal nejvíce peněz, na účet se mu připsala částka 47 milionů korun. O sedm milionů méně vynesly akcie Zdeňku Pasákovi, členovi představenstva a řediteli divize personalistika. Prodal ale nejvíce akcií - devadesát tisíc.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman již dříve oznámil, že si zatím akcie z letos uplatněných opcí nechá.

Jak uvádí webové stránky ČNB, Roman prodal část akcií z loňských opcí. První funkční období mu vyneslo 750 tisíc akcií, stejné množství  mu náleží i během dalších čtyř let, které započnou letošním únorem. Roman také oznámil, že sto milionů věnuje na rozvoj soukromého gymnázia.

Čtěte také: Šéfové ČEZ si vybírají odměny. Až stovky milionů

Opční program jako motivace

Opční program byl zaveden v roce 2001 a jeho cílem je motivovat vedoucí manažery k zhodnocování firmy pro akcionáře. Mohou zakoupit akcie firmy za cenu před svým nástupem do funkce a následně je prodat.

Tento program pro vedení společnosti byl často předmětem kritiky. Společnost nakonec systém akciových odměn změnila tak, aby manažeři mohli vydělat maximálně 100 procent na svých akciových opcích.

V pátek uzavíraly akcie ČEZ na 1266 korunách za kus, poklesly tak během týdne na pražské burze o 8,7 procenta. Jak uvedl zpravodajský server iDnes, důvodem poklesu akcií byly podle makléřů vedle negativního sentimentu na celém trhu i prodeje manažerů ČEZ.

Souvislosti: Letos jsme vydělali přes 42 miliard, odhaduje ČEZ

 

Právě se děje

Další zprávy