British Airways by stávkou letušek přišly o 300 milionů

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 12. 2009 15:09
Odbory dál jednají s manažery, zároveň rozhoduje soud.
Přes 90 procent z 13 tisíc odborářů hlasovalo pro dvanáctidenní stávku.
Přes 90 procent z 13 tisíc odborářů hlasovalo pro dvanáctidenní stávku. | Foto: Reuters

Londýn - Mohou letušky a stewardi British Airways přes Vánoce vyhlásit stávku, nebo je to nezákonné? Už druhý den tuto otázku řeší britský soud. Soudkyně Laura Coxová naznačila, že rozhodne dnes odpoledne.

Současně dál pokračují jednání mezi odboráři a managementem aerolinek. Odbory nejsou spokojené s postupem ozdravných kroků, které vedení společnosti zavádí. Nelíbí se jim plánované dvouleté zmrazení platů, snižování počtu členů posádek na dlouhých i nejkratších trasách.

Palubní personál British Airways je placen mnohem velkoryseji než zaměstnanci novějších britských aerolinek. Ročně v průměru vydělávají 29 900 liber, zatímco například letušky u EasyJet, které jsou na druhém místě, vydělají 20 200 liber ročně.

Palubní personál plánuje vstoupit do stávky na dvanáct dní počínaje 22. prosincem. Právě tohle období je pro aerolinky jedním z nejvýnosnějších, i proto vzbudil plán odborářů tak velký odpor vedení.

Kromě palubního personálu oznámili stávku i někteří zaměstnanci londýnského letiště Heathrow a letiště v Aberdeenu. Ve výsledku by tak stávka změnila plány víc než milionu lidí, kteří se chystají přes svátky cestovat, zasaženo by bylo 650 letů. Aerolinky by tak k tvrdému zásahu krize utrpěly ještě ztrátu až 300 milionů liber.

Odboráři nechali o svém záměru stávkovat hlasovat. Pro bylo přes 90 procent všech třinácti tisíc členů. Vedení společnosti však argumentuje tím, že mezi hlasujícími byli i lidé, kteří ve firmě končí a bývalí zaměstnanci. A stávky by se tak nemohli zúčastnit. Pokud podle ČTK management toto tvrzení před soudem prokáže, soud by nejspíš rozhodl o protizákonnosti stávky.

 

Právě se děje

Další zprávy