Benzin už někde stojí 35 korun, ceny skokem rostou

Tomáš Fránek
28. 2. 2011 12:53
Od pondělí přišlo zdražení mezi 60 haléři až jednou korunou za litr
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Ceny benzinu se v Česku šplhají nad 34 korun za litr a atakují tak pět let starý rekord.

Za zvyšováním cen benzinu a nafty jsou nepokoje na Blízkém východě a v severní Africe, především pak situace v Libyi. Světové ceny ropy začaly tento týden obnoveným růstem až o dva dolary na barel a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 114 dolarů za barel.

"Trvá hrozba, že konflikty se budou šířit regionem, který produkuje velké objemy ropy," řekl agentuře Reuters ekonom trhu komodit v National Australia Bank Ben Westmore. Podle něj se trh "připravuje na nejhorší", protože není jasné, kdy se situace v Libyi stabilizuje.

Čtěte také
Autor fotografie: Reuters

Čtěte také

Někde už je benzín dražší

Podle posledních údajů byly v Česku průměrné ceny benzinu 33,35 korun za litr, údaje z čerpacích stanic ale ukazují, že dnes ráno už jsou ceny u části stojanů vyšší o desítky haléřů na litr. V minulém týdnu se přitom ceny benzinu zvýšily o 3é heléřů, u nafty došlo k podobnému nárustu.

Podle specializovaného serveru ceskybenzin.cz, kam údaje vkládají samotní řidiči, už ceny benzinu především na Moravě překročily 34 korun a na některých místech jsou podle dnešních údajů dokonce nad 35 korunami.

Podle aktualizovaných údajů tak třeba v Teplicích na čerpací stanici OMV stojí benzin 34,10 korun  za litr, v Třinci u Agipu 34,20 za litr, 33,90 stojí benzin u čerpací stanice Tesco v Břeclavi. Přes 35 korun stojí benzin na části dálničních pump.

"Zdražování se nevyhneme, jenom čekáme, o kolik budou zvyšovat ceny velcí hráči na trhu," řekl Aktuálně.cz jeden z majitelů menší čerpací stanice na jihu Moravy. Zástupci čerpací stanic nechtějí zdražování komentovat oficiálně, bojí se totiž postihu antimonopolního úřadu.

Ten už podle informací deníku Aktuálně.cz situaci na trhu s pohonnými hmotami sleduje.

Padne rekord

Ceny benzínu a nafty by tak podle expertů tento týden mohly růst o šedesát haleřů až jednu korunu a překonat tak rekordní ceny z roku 2005.

Distributor paliv Čepro ode dneška zvýšil  podle Hospodářských novin kvůli růstu cen ropy ode dneška až o korunu své velkoobchodní ceny.

Růst cen benzínu a nafty předpovídá také analytická společnost Colosseum. Ta s ohledem na růst ceny benzinu na rotterdamské burze - během týdne o 80 dolarů ke 990 dolarům za tunu - kalkuluje růst cen u čerpacích stanic zhruba o 60 haléřů.

Pokud se ceny pohonných hmot budou na vysoké úrovni držet delší dobu, může to mít výrazný vliv na ceny například v potravinářství nebo stavebnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy