Bendl chce kontroly hospod. Je to nefér, zní z hygieny

Tomáš Fránek
13. 11. 2012 14:31
Ministr chystá podle svých slov největší změnu potravinového práva za 15 let
Bar v době prohibice.
Bar v době prohibice. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl chce prosadit radikální změnu způsobu kontroly potravin v Česku. Cílem je zabránit jak opakování metanolové aféry, tak prodeji nekvalitních potravin v obchodech.

Podle Bendla jsou navrhovaná opatření největší změnou potravinového práva za 15 let.

Kontrola by se nově měla sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství, až na několik výjimek, jako jsou školní jídelny, nemocnice či lázeňské domy.

Plány ministra zemědělství ale hned po úterním zveřejnění naráží na protesty hygieniků spadajících pod ministerstvo zdravotnictví. Právě ti dosud kontrolují restaurace a podniky rychlého občerstvení. Bendlovy plány označují za neférové a za pouhou snahu zvětšit vliv jeho úřadu. Za hygieniky se postavil i ministr Leoš Heger. Zdravé prostředí ve zpracování potravin podle něj mají zajistit zdravotníci, tedy hygienici.

Největší změna za patnáct let

Analýza fungování úřadů na trhu s alkoholem, kterou bude ve středu projednávat vláda, přitom potvrzuje, že dosavadní kontrola v Česku je příliš roztříštěná, a nefunguje proto účinně. O materiálu informoval v úterý ráno online deník Aktuálně.cz.

Politici v něm přiznávají, že jak Státní zemědělská a potravinářská inspekce patřící pod ministerstvo zemědělství, tak hygienická služba spadající pod ministerstvo zdravotnictví, stejně jako další úřady, situaci s nelegálním alkoholem nezvládly.

Bendl nyní chce, aby se pravomoci "jeho" potravinářské inspekce rozšířily i do restaurací a občerstvení. Hygienici by tak dál kontrolovali pouze školní jídelny a nemocnice.

Převedení kontrol hospod pod zemědělství je jedním z bodů, kterými chce vláda zabránit opakování metanolové aféry. Jeden úřad, který zkontroluje celý řetězec koloběhu alkoholu, má podle Bendlova úřadu větší šanci efektivně a rychle zasáhnout. "Nám se jedná pouze o dozor nad kvalitou potravin a nad celým řetězcem procesu, kterým potravina prochází," řekl Bendl.

Hygienici: My jsme nepochybili

To ale hygienici ostře kritizují. „Poukazovat na to, že bezpečnost potravin se sjednocením dozoru zlepší a že se nebudou moci  stát kauzy, jako byl případ metanolu, bych hodnotil jako manipulaci s veřejným míněním," říká ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Podle něj hygienici nijak v celé kauze nepochybili. „Pokud je mi známo, nikdo z postižených se neotrávil po vypití alkoholu ve stravovacím zařízení, které dozoruje hygienická služba. Všichni postižení si pančovaný alkohol zakoupili v prodeji (stánky a obchody) a konzumovali je mimo hygienickou službou dozorované objekty (nejčastěji doma)," uvádí Mareček.

Pokuty budou vyšší

Ministr Bendl také navrhuje zvýšit maximální hranici pokut za klamání při prodeji potravin.

Horní hranice pro sankce za prohřešky administrativní povahy při výrobě a prodeji potravin má vzrůst ze současného jednoho na tři miliony korun.

Maximální pokuta za nedodržení požadavků na jakost či podmínky uchování se má zvýšit ze tří na deset milionů korun. Pro nejtěžší prohřešky zůstává hranice na současných 50 milionech korun.

Jak přitom upozornil deník Insider, potravinářská inspekce dosud zdaleka nevyužívá ani dosavadní horní hranici pokut. Za poslední tři a půl roku nejenže kontroloři neudělili žádnou pokutu dosahující zákonem stanoveného maxima, tedy tří milionů korun. Podle statistik z poloviny letošního roku dokonce ještě nikdy nepřekročili ani milion.

Ministerstvo zemědělství už svůj návrh poslalo do připomínkového řízení, konečné slovo bude mít vláda.

Etikety lahví, v nichž byl nalezen nebezpečný alkohol:

 

Právě se děje

Další zprávy