Obrazem: kilometr pod zemí za horníky dolu Darkov

Obrazem: kilometr pod zemí za horníky dolu Darkov
Milan Macura, vedoucí odboru bezpečnosti a hygieny na Darkově. Muž který plynně přechází z češtiny na polštinu a chlapy zdraví postmoderním hybridem ,,Čest bůh". Absolvent ,,hágéefka" (Hornicko-geologické fakulty na Ostravské báňské univerzitě), na šachtě od roku 1988. OKD dnes na HGF vypisují stipendia pro ty, kdo se společnosti upíší.
Takové komory má každá klec čtyři nad sebou, na Darkově jezdí čtyři klece vedle sebe. Jak za vámi s rachotem zapadne šíbr neboli zátyň neboli klecová dvířka, ,,šol" neboli klec se propadne rychlostí až 12 metrů za sekundu, tedy asi 40 kilometrů v hodině. Tito pánové fárají vyměřovat novou šachtu.
Desáté a nejnižší patro dolu Darkov, 890 metrů pod zemí. První uhlí se na Darkově vytěžilo roku 1852. Dnes je to druhý největší hlubinný těžební komplex v České republice. Uhlí se tu těží v závodech Darkov a 9. květen, ve třech samostatných dobývacích prostorech na katastru obcí Karviná a Stonava.. Rozloha revíru je 29 kilometrů čtverečních.
Čelba ražby Darkov, 2098 (každé důlní dílo má své číslo). Princip těžby ve zkratce znamená udělat kolem uhelné sloje veliký obdélník šachet a sloj uvnitř pak systematicky vytěžit jako červotoč. Občas se pak několik pater po odtěženém uhlí propadne i o desítky metrů. Tak vzniklo i moře Darkov - velké jezero na povrchu nedaleko dolu. Tato čelba je přes tisíc metrů pod povrchem.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
29. 6. 2010 10:32

Stonava - Hornictví prošlo za poslední dvě dekády převratnými změnami. Jednou se zdálo, že těžba v Ostravsko karvinském revíru nadobro skončí, teď to zase vypadá, že se bude těžit nejméně dalších 20 let. A do toho přišel výkyv v poptávce v době krize zároveň s devítimiliardovou investicí, která má z OKD, a.s. udělat doly 21. století. Na podstatě hornické práce, jak ji před sto lety popsal Petr Bezruč se ale moc nezměnilo: ,,Uhelný prach sed mi do očí, rubíny ze rtů mi uhly, ze vlasů, z vousů a z obočí visí mi rampouchy uhlí." Posuďte sami v prvním díle naší fotoreportáže z dolu Darkov.

 

Právě se děje

Další zprávy