Založte si kompost. Budete mít dost přírodního hnojiva

Andrea Berniová
5. 12. 2012 8:11
Na kompost můžete vyhazovat veškerý přírodní odpad ze zahrady, ale třeba i zbytky jídla
Založte si na zahradě kompost
Založte si na zahradě kompost | Foto: Isifa/Thinkstock

Kam ukládáte veškerý odpad, který se nahromadí během péče o zahradu? Do popelnice byste ho vyhazovat neměli. Velmi užitečný je v tomto případě kompost, kam můžete bez obav uložit veškerý přírodní odpad: posekanou trávu, suché listí, kůru, jehličí a podobně.

Jak si založit kompost?

Je možné jednoduše přírodní odpad ukládat na hromadu, třeba v rohu zahrady, kam svítí slunce nejméně (mohlo by kompost vysušovat). Časem možná bude vhodné hromadu odpadu ohraničit prkny, aby nezabírala více místa, než je nutné.

Mezi prkny by ale měly být alespoň malé mezery, aby se i ke spodním vrstvám odpadu dostal vzduch. Toto řešení je jednoduché, ale většinou nevypadá příliš esteticky.

Pokud na zahradě nehodláte mít nevzhlednou hromadu, ale kompost zkrátka chcete, můžete kolem něj nasázet například šípky či jiné stromky nebo keře, aby nebyl vidět. Máte ale i jinou možnost.

Vyzkoušejte kompostér

Můžete mít kompostér. Ten bývá z plastu a seženete ho v různých tvarech a velikostech. Koupíte ho v zahradnických potřebách, ale i v hobby marketech. Měl by mít otvory, aby docházelo k provzdušnění odpadu. Velikost kompostéru vybírejte podle velikosti vaší zahrady a tedy podle pravděpodobného množství odpadu. Co se týče barvy, jsou plastové kompostéry většinou zelené, anebo černé. Mohou být otevřené i uzavřené.

Biologické odpady do kompostu zkrátka patří. Může jít i o zbytky jídla. Výhodou je, že zbytečně nezaplníte popelnici a hlavně později, až se odpad v kompostu rozloží, získáte přírodní hnojivo, tedy humus. Díky němu se pak rostlinám ve vaší zahradě bude dařit lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy