Krize v českém jídelníčku. Více pečiva, méně masa a ryb

ČTK ČTK
3. 12. 2012 17:24
Podle potravinářů je důvodem změny ekonomická situace a zvyšování DPH
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu, lidé jedli také více chleba a dalších výrobků z obilí. Zvýšila se rovněž spotřeba zeleniny, brambor a výrobků obsahujících cukr.

Češi naopak konzumovali méně masa, ryb a ovoce než v roce 2010. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle Potravinářské komory je důvodem změny nákupních zvyklostí Čechů ekonomická situace a zvyšování daně z přidané hodnoty.

"Spotřebitelé se nyní zaměřují především na tradiční základní potraviny a z jejich jídelníčků se začínají vytrácet potraviny s vyšší cenovou hladinou," řekla ČTK mluvčí komory Dana Večeřová.

Obchodní řetězce podle ní zdražily potraviny již v závěru roku 2011 před očekávaným zvýšením DPH u jídla z deseti na 14 procent. Potravináři se obávají, že další zvyšování DPH od ledna 2013 snižování poptávky po jejich výrobcích prohloubí.

58 litrů mléka na hlavu

Průměrný Čech loni snědl 42,4 kilogramu chleba, což bylo o 1,5 kilogramu meziročně více. U pšeničného pečiva vzrostla spotřeba o 11 procent na 57,2 kilogramu. Zvyšovala se spotřeba žitné i pšeničné mouky, stejně jako rýže.

Průměrná spotřeba masa klesla meziročně o 0,6 procenta na 78,6 kilogramu na osobu a rok. Zatímco spotřeba drůbežího a vepřového mírně rostla, u všech ostatních druhů se snižovala. Ryb loni snědl průměrný Čech v průměru 5,5 kilogramu, což bylo o tři procenta méně než v roce 2010.

Mléka loni lidé vypili meziročně stejně, zhruba 58 litrů na hlavu. Mírně se snížila spotřeba sýrů na rovných 13 kilogramů na hlavu. Spotřeba ovoce klesla o 5,5 procenta na 79,4 kilogramu. Lidé jedli především méně jižního ovoce, jehož spotřeba se snížila o 12 procent. Naopak spotřeba zeleniny se meziročně zvýšila o sedm procent na 85,4 kilogramu. Nejvíce v této kategorii narostla spotřeba zelí, a to takřka o čtvrtinu.

Pití alkoholických nápojů loni stagnovalo. Jejich průměrná spotřeba vyjádřená v hodnotě čistého lihu zůstala na předloňských 9,8 litru. Lidé omezovali spotřebu piva a tvrdého alkoholu, spotřeba vína stagnovala. Kuřáci snížili spotřebu cigaret o dvě procenta na 1988 kusů na hlavu.

22 500 Kč na jídlo, osobu a rok

Podle vládou schválené Zprávy o stavu zemědělství za rok 2011 spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22 500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více.

Za potraviny, nápoje a tabák loni tuzemská domácnost dala v průměru 22 procent svých spotřebních výdajů. Podíl byl srovnatelný s rokem 2010. Největší část svých výdajů dlouhodobě vydávají za tyto položky důchodci a nezaměstnaní, loni to bylo více než 26 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy