Zahradní jezírko nemusí být jen na okrasu

Andrea Berniová
24. 5. 2013 18:00
V jezírku se dají chovat ryby, ale může i nahradit bazén
V zahradním jezírku se dají pěstovat vodní rostliny
V zahradním jezírku se dají pěstovat vodní rostliny | Foto: Botanická zahrada UK Praha

Existuje mnoho způsobů, jak oživit zahradu. Může pomoci třeba skalka, okrasný záhon, živý plot či zajímavý altán. Další možností je zahradní jezírko.

Jezírko může být okrasné. Plní pouze dekorativní funkci, je možné v něm pěstovat lekníny nebo jiné vodní rostliny. Další možností je jezírko koupací. Je ideální pro toho, kdo nechce klasický bazén, který by narušoval přírodní ráz zahrady.

Jezírko naopak do zahrady zapadne a decentně tak nahradí zářící modrý bazén. Koupací jezírko se ale neobejde bez filtrace. Třetí možností je jezírko pro chov ryb. V něm ale nemůže chybět zavedené vzduchování.

Jak vypadá levné jezírko?

Při výběru jezírka záleží na prostorových a také finančních možnostech. Malé jezírko se dá pořídit už za cenu okolo tisíce korun. Jde o plastovou nádobu tmavě zelené barvy, která se umístí do předem vykopané jámy s pevným podkladem a naplní vodou.

Aby nebyly vidět okraje jezírka, mohou se například zakrýt kameny. Plastová zahradní jezírka se prodávají v různých velikostech a tvarech. Jde o nejlevnější variantu jezírek.

Zahradní jezírko z fólie je dražší

Výstavbě jezírek se také věnují specializované firmy. Ty ale pracují se odolnými jezírkovými fóliemi. Nejde tedy o nádobu. Do vykopané prohlubně zvolené velikosti se vloží právě tato fólie, která zabrání vsakování vody do půdy.

Jezírka tohoto typu většinou vypadají mnohem přirozeněji. Dno se postupně svažuje a může být pokryto třeba pískem či kameny, podobně jako je tomu v přírodě.  Je také možné doplnit jezírko i kaskádami či potůčkem.

 

Právě se děje

Další zprávy