Váš nový bazén: bude nadzemní, nebo zapuštěný?

Andrea Berniová
7. 5. 2013 17:00
Nadzemní bazén je levný a na podzim se dá složit, ten zapuštěný zase vypadá luxusněji
Zapuštěný bazén vypadá luxusně.
Zapuštěný bazén vypadá luxusně. | Foto: Isifa/Thinkstock

Léto se pomalu blíží. Pokud se letos chcete koupat ve vlastním bazénu a ještě ho nemáte, je čas začít rychle vybírat. U nadzemního bazénu sice není instalace složitá, ale u toho zapuštěného trvá o něco déle.

Čím dříve bude bazén připravený a napuštěný, tím dříve se může voda v něm začít pomalu ohřívat. Teplota vody může být rychleji příjemná díky bazénovému zastřešení, anebo solárnímu ohřevu.

Nadzemní bazén potřebuje především pevný, stabilní a rovný podklad - například z betonu. Pozor ale na ostré hrany.

Nadzemní bazén je levný

Nejlevnější a také velmi oblíbenou variantou je bazén z PVC s nafukovacím prstencem. Jeho instalace je velmi jednoduchá: stačí ho rozložit na hladký a pevný povrch, nafouknout prstenec a napustit bazén vodou. Samozřejmě nelze zapomenout na filtraci, která u tohoto typu bazénů bývá kartušová.

Další variantou jsou nadzemní bazény s konstrukcí. Jejich instalace bývá o něco složitější, ale nezabere příliš času. Na podzim je pak možné bazén rozložit a uskladnit. Na zahradě tak bude více místa.

Jak je to se zapuštěným bazénem?

Instalace zapuštěného bazénu je výrazně složitější, trvá déle a také vyjde dráž. Zapuštěný bazén často bývá ze sklolaminátu. Je potřeba pro něj připravit v zemi dostatečně velký otvor a ten poté zpevnit, například vybetonovat.

Podklad musí být dokonale rovný. Jinak by bazén mohl prasknout, až ho zatíží voda. Někdy je lepší nechat zabudování bazénu na specializované firmě. Zapuštěný bazén už mívá pískovou filtraci.

Kromě sklolaminátových zapuštěných bazénů existují třeba ještě keramické či fóliové.

 

Právě se děje

Další zprávy