Zacházejte s elektřinou lépe, můžete za energii ušetřit

Andrea Berniová
15. 10. 2012 7:46
Kolik zaplatíte za elektřinu, to závisí z části na vás. Zkuste několik jednoduchých tipů, které vám pomohou
Ušetřete za elektřinu, není to těžké
Ušetřete za elektřinu, není to těžké | Foto: ČEZ

Pokud máte pocit, že za elektřinu platíte zbytečně moc, zkuste s tím něco udělat. Nemusí se měnit ceny energií, abyste platili méně. Stačí, když s energií budete zacházet jinak - lépe a úsporněji. Jak tedy ušetřit?

Vypínejte elektrické spotřebiče a nezapomeňte zhasnout

Základem je nenechávat zbytečně zapnuté elektrické spotřebiče, když je zrovna nepoužíváte. Nenechávejte zapnutý počítač, když víte, že se k němu dlouho nedostanete. Jestli se nikdo nedívá na televizi, vypněte ji. Pokud kupujete nové spotřebiče, vyberte ty úsporné. Se snižováním spotřeby energie vám výrazně pomohou a jejich pořízení se rozhodně vyplatí, i když mohou být dražší než jiné spotřebiče.

Vždy zkontrolujte, jestli je v místnostech, v nichž nikdo není, zhasnuto. Také pozor na venkovní osvětlení. Nemusíte si všimnout, že svítíte na terase. Svou chybu si uvědomíte až ráno, anebo dokonce následující večer, kdy se začne zase stmívat. Mezitím jste zbytečně spotřebovali velké množství energie.

K chladničce a sporáku se zkuste chovat jinak

Ke značným energetickým ztrátám často dochází v kuchyni. Máte sporák s litinovými plotýnkami? Ten je energeticky asi nejnáročnější. Raději si pořiďte plynový sporák, anebo sklokeramickou desku. Oba typy sporáků jsou úspornější než ten litinový. Jestli se tohoto typu sporáku přece jen nechcete vzdát, alespoň ho vypínejte o chvíli dříve než obvykle. Jídlo se dovaří i na žáru, který vydává sporák ještě po vypnutí. Troubu také můžete vypínat chvíli před tím, než bude jídlo hotové. Během pečení ji neotvírejte příliš často.

Energii ušetříte i správným zacházením s lednicí. Neotevírejte ji zbytečně jen proto, abyste se podívali, co nabízí, i když třeba nemáte na nic chuť. Nikdy do lednice neukládejte ještě teplé jídlo. V obou případech se totiž spotřeba energie zvýší.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaká je cena elektřiny pro domácnost?

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy