Sporák: s litinovým moc neušetříte, lepší je plynový

Andrea Berniová
20. 9. 2012 10:35
U plynového sporáku můžete snadno regulovat přívod plynu. Sklokeramická deska je zase bezpečná

Na čem doma vaříte? Máte plynový sporák, nebo ten elektrický? Plynový sporák vám možná připadá zastaralý. Má ale mnoho výhod.

Vaření na něm je rychlejší než třeba na sporáku s litinovými plotýnkami, protože ty se zahřívají mnohem déle. Na plynovém sporáku si tak uvaříte rychleji, navíc můžete přívod plynu snadno regulovat. Nedochází tedy k žádnému plýtvání.

Litinový sporák: dlouho se zahřívá a jen tak nevychladne

Sporák s litinovými plotýnkami je poměrně levný. Přesto si jeho koupi ještě rozmyslete. Bohužel se vám s ním nebude dařit šetřit elektrickou energií. Trvá dlouho, než se plotýnky rozpálí a také si počkáte, než zchladnou. Může tak docházet ke znatelným energetickým ztrátám.

Pokud tento typ sporáku opravdu chcete, můžete alespoň ušetřit, když sporák vypnete chvíli před dovařením jídla. Plotýnky zůstanou ještě nějakou dobu horké a třeba polévku či těstoviny tak zcela dovaříte bez problémů.

Sklokeramická deska nabízí moderní design

Lepší je sklokeramická deska. Její plotýnky se zahřejí mnohem rychleji. Také dříve vychladnou. To je výhoda, obzvlášť pokud máte malé děti. O litinovou plotýnku by se mohly popálit ještě dlouho poté, co s vařením skončíte. Navíc u sporáku s litinovými plotýnkami hrozí nebezpečí, že dítě sporák samo zapne a spálí se.

Sklokeramické desky nabízejí funkci zámku. Pokud ji zvolíte, nepůjde sporák zapnout. Sklokeramické desky navíc vypadají moderně, jejich design se vám určitě zalíbí.

Nevýhodou je, že každá šmouha a každá nečistota je na nich vidět - ostatně jako na každém skleněném povrchu. Pokud chcete, aby deska vypadala stále dokonale, bude potřeba ji udržovat čistou a pravidelně leštit.

 

Právě se děje

Další zprávy