Jak snížit spotřebu vody v domácnosti? Tipy pro vás

Andrea Berniová
18. 3. 2013 14:07
Mytí nádobí, poloprázdná pračka či myčka, kapající kohoutek. To vše zvyšuje spotřebu
S kapajícím kohoutkem příliš vody neušetříte
S kapajícím kohoutkem příliš vody neušetříte | Foto: Reuters

Jak zařídit, abyste za vodu platili méně? Pro začátek stačí tolik neplýtvat.

Začněte v koupelně. Opravdu při sprchování potřebujete tolik vody? Nenechávejte vodu téct zbytečně, když nanášíte mýdlo či šampon. Stejně tak by voda neměla téct po celou dobu čistění zubů.

Více vody ušetříte, když si pořídíte pákové baterie, díky kterým nebude nastavování správné teploty vody trvat tak dlouho, a úspornou sprchovou hlavici.

Máte pocit, že plýtváte vodou i při splachování toalety? Přemýšlejte o kombinované splachovací nádržce.

Pozor při mytí nádobí

Velké množství vody spotřebujete v kuchyni, a to především při mytí nádobí. Nikdy ho nemyjte pod tekoucí vodou. Spotřebujete jí tak mnohem víc, než kdybyste si napustili vodu do dřezu.

Vhodným řešením může být myčka, která dokáže vodou šetřit. Snažte se ji ale vždy před zapnutím co nejvíce zaplnit. Je to lepší, než pouštět myčku třikrát denně kvůli několika talířům a hrnkům.

Nenapouštějte rychlovarnou konvici vodou až po okraj, když z ní nakonec vždy využijete sotva půlku a zbytek vyléváte. Naplňte konvici jen nutným množstvím vody. Tímto opatřením ušetříte nejen za vodu, ale i za elektřinu.

Pračku nepouštějte, pokud je poloprázdná. Efektivnější je prát co nejvíce prádla najednou. Pokud přemýšlíte o koupi nové pračky, vyberte tu, která nabízí úsporu vody.

Pozor na kapající kohoutek

Protéká vám záchod? Pak zcela zbytečně přicházíte o velké množství vody, za kterou ale platíte. Nechte záchod opravit.

Podobné je to s kapajícím kohoutkem. Možná se to nezdá, ale za celý den přijdete kvůli kohoutku, který kape, klidně o desítky litrů vody. Neplaťte zbytečně za vodu, kterou ani nevyužíváte.


 

 

Právě se děje

Další zprávy