Odzimování bazénu, to je čištění dna i kontrola pH

Andrea Berniová
3. 5. 2013 16:30
Bazén je třeba připravit na léto. Zvládnete to sami, nebo pozvete odborníka?
Jak odzimovat bazén?
Jak odzimovat bazén? | Foto: Isifa/Thinkstock

Léto se pomalu blíží a s ním i vodní radovánky. Je tedy potřeba pomalu připravit bazén na léto. Před zimou bylo nutné ho zazimovat, aby bez poškození přečkal mrazivé dny. Nyní je čas na jeho odzimování.

Zbavte bazén nečistot

Nejprve je potřeba odstranit z bazénu nečistoty, které se v něm přes zimu mohly nashromáždit. Stěny i dno bazénu je možné například vysát bazénovým vysavačem, nečistoty či hmyz na hladině nabrat do bazénové síťky. Ale i schůdky či okraje bazénu si zaslouží očistu.

Prodávají se přípravky určené přímo pro čištění stěn a okrajů bazénu. Samozřejmě už je možné vytáhnout z vody dilatační plováky či plastové láhve, které měly zajistit, aby led bazén neponičil.

Voda musí mít správné pH i tvrdost

Poté je čas zapnout filtraci, případně i solární ohřev, pokud je jím bazén vybaven. Následuje doplnění vody až ke skimmeru. Filtrace by poté měla běžet nepřetržitě po dobu 24 hodin, aby se voda zbavila i drobných nečistot. Dále je nutné zkontrolovat tvrdost vody a její pH. Podle toho se pak přidávají různé přípravky na změkčení vody či na úpravu pH.

Hodnotu pH je možné změřit kapkovým testerem. Měla by se pohybovat v hodnotách 7,0 až 7,4. Když je pH vyšší, je nezbytné přidat přípravek pro jeho snížení. Pokud je příliš nízké, zvýšíme ho pomocí přípravku s opačným efektem. Způsob dávkování se odvíjí od typu přípravku a bude uveden na jeho obalu.

Odborník pomůže s odzimováním

Pokud si na odzimování bazénu sami netroufnete, nebo na něj nemáte čas, můžete si na zahradu pozvat odborníka, který to udělá za vás. Budete tak mít jistotu, že bylo vše provedeno profesionálně. Například správně zprovoznit pískovou filtraci totiž nemusí být jednoduché.

 

Právě se děje

Další zprávy