S klesajícími cenami nemovitostí bojují USA i Španělsko

Věra Tůmová
18. 6. 2012 7:00
Zlevňované nemovitosti v USA a ve Španělsku pořizují cizinci jako investici
Kašna u luxusní rezidence.
Kašna u luxusní rezidence. | Foto: Reuters

Praha - Ceny běžných i luxusních nemovitostí v USA klesají podle oficiálních statistik v posledních šesti letech o desítky procent. Ve Španělsku to je podle informací tuzemské realitní sítě RE/MAX od roku 2008 dokonce pokles až na polovinu původní hodnoty. Nad oběma realitními trhy proto nyní čím dál více krouží i zahraniční kupci.

Zachrání americký trh kupci ze zámoří?

Americký trh nemovitostí se s klesajícím trendem cen nemovitostí podle odborníků potýká minimálně už od roku 2006. Pro americké majitele bytů a rodinných domů především ze střední třídy to není dobrá zpráva. Zvláště pokud to zatím ani nevypadá, že pokles cen je u konce, a k tomu stále hrozí riziko nezaměstnanosti a mnohaměsíčního hledání práce.

Díky neustále se zlevňujícím nemovitostem a příznivému kurzu dolaru přichází poslední dobou na americký realitní trh čím dál větší zástup i kupců z ciziny. Ti, kdo potřebují svou nemovitost nutně prodat a mají ji „na dobré adrese", mají díky tomu i čím dál větší šanci, že svou nemovitost prodají právě bonitnějším zahraničním zájemcům.

Ti se podle deníku The Wall Street Journal rekrutují především z Asie, Kanady, Evropy a Latinské Ameriky. Podle statistik americké asociace realitních agentů je zřejmé, že zhruba 55 procent realitních kupců je z pouhých pěti zemí. Konkrétně jich přichází nejvíce z Kanady, Velké Británie, Mexika, Číny a Indie.

Prohlédněte si, které stavby v průběhu historie významně zasáhly do života a podoby hlavního města Prahy ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Od března 2011 do konce letošního prvního čtvrtletí zatím zahraniční kupci ve Spojených státech amerických pořídili rezidenční nemovitosti minimálně za 82, 5 miliardy amerických dolarů. To je necelých deset procent z celkového objemu peněz investovaných za nemovitosti určené k bydlení.

Ve srovnání s předchozím rokem investice cizinců do amerických nemovitostí vzrostly o 24 procent. Za 12 měsíců pak utratili všichni kupci za rezidenční nemovitosti celkem 928 miliard dolarů.

K nejoblíbenějším lokalitám, kde cizinci kupují nemovitosti nejvíce, patří především státy s mnoha slunnými dny, jako jsou Kalifornie, Florida, Texas či Arizona. Trvalý zájem o pořízení bytů a domů mají zahraniční kupci ale i ve státě New York. Více než polovina všech nemovitostních transakcí cizinců je podle statistik právě v těchto pěti státech.
 
Navzdory postupnému zlevňování domů a bytů jsou ale ceny například na Manhattanu stále neuvěřitelně vysoké. Přesto ale skoro dvě třetiny zakoupených nemovitostí podle ČTK cizinci zaplatí v hotovosti. A zahraniční zájemci hlavně z Ruska a Ukrajiny skupují luxusní byty na Manhattanu bez mrknutí oka. Honosné nemovitosti v Miami jdou zase na odbyt především u Brazilců a Venezuelanů.

Obavy z budoucího vývoje na domácích trzích s nemovitostmi, zajištění proti politické nestabilitě a příznivý kurzový vliv. To jsou podle specialistů citovaných agenturou ČTK hlavní příčiny, které zahraniční zájemce přivádějí na trh s americkými nemovitostmi.

Španělsko zatím více láká, než prodává

Situace na španělském nemovitostním trhu je však trochu jiná než v USA. „Ve Španělsku jsou nyní na prodej i nemovitosti, na které původní investor nemá prostředky. Dají se tak pořídit i za méně, než jsou stavební náklady," popisuje Hanuš Němeček z realitní společnosti RE/MAX. Zdá se, že je zde podle něj ideální chvíle pro investování.

Cena domů ve Španělsku se v současnosti totiž pohybuje kolem sta tisíce eur (cca 2,5 milionu korun). To je přitom suma, za kterou se dnes pořizují v Praze menší byty. Leckde se ale dají pořídit španělské nemovitosti ještě levněji pod sto tisíc euro. To vede k tomu, že se o španělské domy začínají podle Němečka zajímat například i Češi, kteří chtěli původně investovat do rekreační nemovitosti v tuzemsku.

Oproti USA se tak španělský trh s nemovitostmi liší mimo jiné i skladbou skupiny zájemců o koupi. A ve srovnání s jinými zeměmi v krizi si ještě pořád nestojí tak špatně. „Ve skutečnosti španělský realitní trh není pod takovým tlakem, jako byly dříve nemovitosti v Irsku. V případě zajímavé ceny je poptávka po nemovitostech ve Španělsku ze strany mezinárodních klientů už dnes vysoká," podotýká Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank.


 

 

Právě se děje

Další zprávy