Stavby, které ovlivnily dnešní podobu Prahy

Stavby, které ovlivnily dnešní podobu Prahy
Husův sbor Dykova 1, čp. 51, Praha 10-Vinohrady Stavebník: Církev československá husitská Architekt: Pavel Janák 1931 - 1937 Nedlouho po dostavění nového katolického kostela na Čechově náměstí se také Církev československá husitská odhodlala k uskutečnění svého snu - postavení Husova sboru na Královských Vinohradech. Návrhem pověřila profesora Pavla Janáka, který byl asi stejně jako Gočár ovlivněn studiemi evangelických kostelů německého architekta Otto Bartninga. Teprve třetím návrhem, který Janák vytvořil v lednu 1931, se mu podařilo stavebníka přesvědčit. Chrámový prostor i obytnou budovu architekt v návrhu spojil do jednoho stavebního objektu. V době pražského povstání v květnu 1945 z tohoto sboru vysílal pražský rozhlas, což je připomenuto pamětní deskou.
Akcionářský pivovar na Smíchově  Nádražní 84, Praha 5-Smíchov Stavebník: Akcionářský pivovar na Smíchově  První velkorysé plány nového pivovaru o rozloze 18 tisíc metrů čtverečních předložil pivovarnický technik Gustav Noback hlavním akcionářům 23. října 1869. Samotná idea smíchovského pivovaru fungujícího na průmyslové bázi souvisí s tak zvanou zlatou dobou českého pivovarnictví, kdy průmyslový rozvoj tradičního oboru umožnilo několik faktorů: dobré podmínky pro pěstování sladovnického ječmene a chmele, rozvoj strojírenské výroby sladařských a pivovarnických zařízení a dostatek odborně vzdělaného personálu. Navíc byly zrušeny i legislativní překážky pro vznik nových pivovarů. První várka piva tak byla v dnešním Staropramenu uvařena 1. května 1871. A vaří se tu stále, dnes v rámci akciové společnosti Pivovary Staropramen, jež je součástí největší pivovarnické společnosti světa InBev.
Vila Paličky Na Babě 9, čp. 1779, Praha 6-Dejvice Stavebník: Jiří Palička, Emílie Paličková Architekt: Mart Stam Sloh: moderna 1931-1932  Subtilní železobetonová kostra s výrazně podélnou prostorovou koncepcí domu od jediného zahraničního architekta na výstavě se řadí k významným stavebním počinům a úspěchům Osady Baba. Zatímco ve Stuttgartu na výstavě Werkbundu 1927 holandský architekt Mart Stam realizoval krátkou sérii tří řadových domů, na Babě byl postaven před úkol vytvořit obydlí se specifickými individuálními nároky. Využil terénního spádu a razantně vysunul dům nad terén, tento motiv podpořil polootevřeným prostorem - terasou nikoli na střeše, jak bylo běžným vzorem, ale v přízemí. V minulosti byla vila nešetrně rekonstruována, včetně úpravy s břízolitovou omítkou šedé barvy. Teprve díky novému osvícenému majiteli prošla novou rekonstrukcí, jejímž autorem byl Ladislav Lábus. Jeho citlivý přístup s velkým smyslem pro formální čistotu funkcionalistické architektury navrátil domu takřka původní podobu včetně zahrady a ostatních důležitých prvků obytného skvostu.
Vila Paličky Na Babě 9, čp. 1779, Praha 6-Dejvice Stavebník: Jiří Palička, Emílie Paličková Architekt: Mart Stam Sloh: moderna 1931 - 1932  
Jedinou stavbou v pražské výstavní kolonii rodinných domů na Babě, na jejímž projektu se podílel zahraniční architekt, byla vila stavebního inženýra Jiřího Paličky a jeho manželky Emilie. Původní plán vily vypracoval roku 1928 holandský levicový architekt Mart Stam (1899-1986), který svými radikálními funkcionalistickými stanovisky ovlivnil na přelomu 20. a 30. let směřování mezinárodního avantgardního hnutí. Vnitřní zařízení vily navrhl architekt Ladislav Žák.
Foto: Foibos
Věra Tůmová
16. 6. 2012 16:00

Výstava Na prahu Velké Prahy představuje slavné i méně známé pražské stavby, které významně ovlivnily současnou podobu hlavního města. Až do 8. července ji na Staroměstské radnici pořádá agentura Foibos. Tady je malá ochutnávka.

 

Právě se děje

Další zprávy