Potvrzeno, zájem o stavební spoření vloni klesl

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
2. 2. 2012 12:50
V letošním roce očekávají stavební spořitelny mírné oživění
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Svaz českých a moravských bytových družstev

Praha - Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Vyplývá to z výsledků jednotlivých spořitelen, které má k dispozici ČTK. Loni klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Letošní rok by měl být podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen mírně lepší.

Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 685 000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 906 000. Všem pěti tuzemským spořitelnám počty nových smluv klesly.

"Z údajů je vidět, že se vládě podařilo stavební spoření omezit. Je však otázkou, zda vyvolaný pokles úvěrů a následně ekonomických aktivit zejména drobných řemeslníku ve stavebnictví nepřinese spíš více problémů," řekl již dříve ČTK tajemník asociace Jiří Šedivý. Výpadek daňových příjmů loni dosáhl kvůli úbytku úvěrů podle něj zhruba šest miliard korun.

Jak dopadly jednotlivé spořitelny?

Z porovnání jednotlivých spořitelen vyplývá, že nejmenší propad zaznamenala stavební spořitelna s největším tržním podílem. Objem poskytnutých úvěrů Českomoravskou stavební spořitelnou v roce 2011 meziročně poklesl pouze o půl procentního bodu. Nejhůře v tomto ohledu vloni dopadla stavební spořitelna Wüstenrot, které objem poskytnutých úvěrů poklesl o více než polovinu (-58 %).

V počtu nově uzavřených smluv se naopak Wüstenrot v procentuálním vyjádření propadl meziročně nejméně, pouze o 3 procenta. Největší úbytek nových smluv naopak evidují Modrá pyramida s takřka čtyřicetiprocentním poklesem a o 35 procent poklesl meziročně počet nových smluv Stavební spořitelně České spořitleny.

V absolutních číslech ale zůstává Wüstenrot poslední, když vloni uzavřel necelých 70 tisíc nových smluv. Modrá pyramida vloni uzavřela takřka 94 tisíc nových smluv, následuje Raiffeisen stavební spořitelna se 116 tisíci a Stavební spořitelna České spořitelny se 123 tisíci nových smluv. Českomoravská stavební spořitelna pak vloni uzavřela více jak 283 tisíc smluv.

Letos oživení, pak další změny

Podle odhadů asociace by měl být letošní rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv. "K těmto očekáváním nás vede očekávaný pokles cen nemovitostí a u stavebních spořitelen stabilní podmínky pro poskytování úvěrů," uvedl Šedivý.

Sněmovna na počátku loňského listopadu přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření na nejvýše 2000 korun ročně. Zdaňují se i úroky z vkladu. Ministerstvo financí chystá i další změny, například omezení využití státní podpory pouze na bydlení.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy