Parní pračka a myčka: Zjistěte, co všechno umí pára

Andrea Berniová
20. 3. 2013 13:50
V čem jsou parní spotřebiče lepší než klasické? Výhodou je i nižší spotřeba vody
Zkuste nádobí umýt v páře
Zkuste nádobí umýt v páře | Foto: Aktuálně.cz

Pára se v poslední době díky svým užitečným vlastnostem stala oblíbeným doplňkem spotřebičů. Kromě parního čističe, vysavače či mopu jsou na trhu také parní myčky a pračky.

Parní myčka nabízí podobné funkce jako ta klasická. Kromě vody v tekutém stavu ale používá k mytí nádobí také páru, která je vypouštěna z tlakových trysek.

Pára nádobí dezinfikuje a odstraňuje z něj bakterie, ale dokáže si díky vysoké teplotě poradit i s připečenými a zaschlými zbytky jídla. Pára má totiž změkčující účinky. Nádobí tak není potřeba před vložením do myčky ručně předmývat či odmáčet.

Díky tomu, že ke vzniku velkého množství páry je potřeba jen málo vody, patří k výhodám parní myčky i nižší spotřeba vody. Nemusíte se bát ani o křehké nádobí jako skleničky na víno. Stačí zvolit speciální program, který bude k nádobí šetrnější.

Parní pračka snadno odstraní skvrny

Pračka, která využívá páru, dokáže s její pomocí odstranit z oblečení i odolné skvrny. Uvolňuje vlákna a prací prostředek se tak ke skvrně dostane snáze.

Pára také eliminuje pachy a odstraňuje z oblečení alergeny. Stejně jako v parní myčce má i tady pára dezinfekční účinky a zajišťuje nižší spotřebu vody. Parní pračce můžete svěřit i oblečení z choulostivých látek.

Užitečnou funkcí je regenerace prádla. Tu využijete, když prádlo ještě není zašpiněné, ale je třeba jen cítit kouřem. Zvolte tento krátký program a pračka si se zápachy poradí. Nemusíte ale prát vždy jen pomocí páry. Máte na výběr i z klasických programů.

 

Právě se děje

Další zprávy