Jak zachránit zkaženou bazénovou vodu? Nejen chemií

Andrea Berniová
15. 8. 2012 14:45
Pokud je voda ve vašem bazénu zakalená, nebo zezelenala, musíte ji vyčistit
Voda v bazénu by měla být průzračně čístá
Voda v bazénu by měla být průzračně čístá | Foto: Isifa/Thinkstock

O bazénovou vodu je potřeba se starat. A jak má vypadat dobře udržovaná voda v bazénu? Už na pohled musí být čistá, čirá, na stěnách bazénu nesmějí být usazeniny.

Důležité je hlídat pH - voda by neměla být příliš kyselá ani zásaditá. Ideální hodnota pH je 7, tedy neutrální. Hmyz z hladiny bazénu odstraňujte speciální síťkou, o menší nečistoty se postará filtrace, anebo bazénový vysavač.

Nezapomínejte pravidelně doplňovat chlorové tablety. Právě opomenutí některé z těchto zásad často způsobí rapidní zhoršení kvality vody v bazénu.

Ale co když už je na prevenci pozdě? Péči o bazénovou vodu jste zanedbali a teď už je ve špatném stavu. Je zakalená či přímo zelená? Jak ji zachránit?

Možná váš bazén potřebuje chlorový šok

Prvním krokem by měla být úprava pH. Použijte tak zvaný vločkovač. Díky němu se kal srazí do chuchvalců a ty vysajete bazénovým vysavačem.

Zásadní je pak důkladně filtrovat. Pokud je voda zelená, pomůže „chlorový šok", tedy speciální a velmi účinný přípravek, který vodu vydezinfikuje a také ji zbaví řas.

Stejně jako u vločkovače se pak o zbytek postará filtrace, kterou byste měli zapínat častěji a na delší dobu než obvykle.

Kupujte jen kvalitní přípravky

Správná péče o bazénovou vodu je důležitá a její zanedbání může mít nepříjemné následky - především zdravotní. Nebezpečné jsou mikroorganismy a viry, které dokáže zničit právě chlorová dezinfekce.

Péči o bazénovou vodu nikdy nepodceňujte, stále kontrolujte její pH a vzhled. Co se týče přípravků, měli byste vybírat jen ty kvalitní, rozhodně kupujte pouze přípravky s atestem, tedy ty, které mají potřebná zdravotní a hygienická osvědčení. Právě i velice levný, ale zato neúčinný přípravek může být příčinou špatné kvality vody ve vašem bazénu.

 

Právě se děje

Další zprávy