Mrazy se pomalu blíží. Víte, jak zazimovat bazén?

Andrea Berniová
21. 9. 2012 10:14
Kolik vody byste měli nechat v bazénu? A jak se o ni před zimou postarat?
Letos už se asi v bazénu nevykoupete
Letos už se asi v bazénu nevykoupete | Foto: Isifa/Thinkstock

Sezóna letního koupání skončila. Pokud nemáte vyhřívaný bazén se zastřešením, nebo pokud nejste opravdu otužilí, nejspíš už se nějakou dobu nekoupete.

Co s bazénem v zimě? Ten nadzemní s nafukovací obručí můžete jednoduše vypustit, složit a uskladnit. Ale pozor: rozhodně nevypouštějte chlorovanou vodu na trávník. A co se zapuštěným bazénem nebo s tím nadzemním, který je tvořený konstrukcí a chcete ho nechat na zahradě i přes zimu?

Je potřeba upustit vodu

Oba typy bazénu vyčistěte pomocí síťky a bazénového vysavače. Nemůžete nechat v bazénu tolik vody, jako během léta. Odpouštějte ji, dokud její hladina nebude asi tak 10 centimetrů pod vratnými tryskami.

U nadzemního bazénu odpojte a uložte hadice a také filtraci. Uložte i schůdky - teď je bohužel nebudete dlouho potřebovat. I bazénový vysavač, síťku a případné další příslušenství ukliďte - nejlépe na jedno místo, ať na jaře nemusíte složitě hledat každou součást bazénu.

Můžete zazimování přenechat odborníkovi

U nadzemního i zapuštěného bazénu je potřeba postarat se i o vlastnosti vody - její pH by se mělo pohybovat okolo hodnoty 7. Do vody je potřeba přidat některý ze zazimovacích přípravků.

Když do bazénu vložíte dilatační plováky nebo několik prázdných PET lahví, zabráníte zmrzlé vodě ve zničení stěn bazénu. Bazén přikryjte plachtou.

Pokud máte zapuštěný bazén, začněte s jeho zazimováním, když teplota vody klesne pod 10 stupňů Celsia. Můžete si domů také pozvat odborníka, který váš bazén správně zazimuje. Budete tak mít jistotu, že jste nic nezanedbali.

 

 

Právě se děje

Další zprávy