Jak udržovat vodu v bazénu: zkuste ozon a UV záření

Andrea Berniová
23. 8. 2012 9:00
Pokud vám chlor vadí, zkuste jiné způsoby, jak si zajistit čistou bazénovou vodu
S čištěním bazénové vody vám může pomoci i ozon nebo UV záření
S čištěním bazénové vody vám může pomoci i ozon nebo UV záření | Foto: Isifa/Thinkstock

Staráte se o bazénovou vodu správně? Základem je filtrace, která vodu zbaví drobných nečistot. Dále potřebujete bazénovou chemii, tedy například chlorové tablety. Listy či hmyz odstraníte z hladiny bazénu pomocí síťky připevněné na tyči. Dostane se jich tam méně, pokud bazén přikryjete plachtou, anebo si pořídíte bazénové zastřešení, díky kterému bude voda i teplejší. Nečistoty usazené u dna, se kterými si filtrace neporadí, zase odstraní bazénový vysavač. Existují ještě jiné způsoby, jak udržovat vodu v bazénu čistou?

Ozon dokáže zlepšit stav pokožky

Vodu můžete dezinfikovat ozonem místo chloru. Chlorace totiž přináší nevýhody - pálení očí, chlorový zápach či vysušenou pokožku. Chlor navíc nemusí zničit všechny mikrooganizmy, které se v bazénové vodě nacházejí a mohou ohrožovat naše zdraví. Dezinfekce vody ozonem je efektivnější a vyhnete se díky ní nevýhodám chlorace. U ozonu doposud nebyly pozorovány žádné negativní účinky. Naopak, voda čištěná ozonem může zlepšovat stav některých kožních chorob.

Chlor může vadit alergikům

Ozon dokáže z bazénu odstranit bakterie a viry mnohem rychleji a také efektivněji než chlor. Ozon dokonce může zvýšit účinnost filtrace. Mimo čištění vody v bazénech se používá i k úpravě minerálních vod či k čištění odpadních vod. Chlorovaná voda může být nevhodná pro alergiky a astmatiky, voda dezinfikovaná ozonem jim ale problémy nezpůsobí. Ozon je vhodný i pro čištění vody s vyšší teplotou - například ve vířivce.

Zkuste i UV lampu

Pokud zkombinujete ozonové čištění bazénu s čištěním pomocí UV záření, dosáhnete ještě dokonalejší čistoty bazénové vody. UV záření dokáže ničit plísně a jejich spory, ale také bakterie a viry. Speciální UV lampu pro dezinfekci bazénové vody můžete použít i samostatně, bez ozonu. Díky UV záření už nebudete potřebovat chemii.

 

Právě se děje

Další zprávy