Plísně: proč jsou nebezpečné a jak se jich zbavit?

Andrea Berniová
26. 3. 2012 1:36
Plíseň v interiéru dokáže potrápit. Je potřeba řešit hlavně její příčinu

Pokud máte doma vlhko, může se stát, že jednou objevíte na stěnách zvláštní fleky. Právě se u vás zabydlela plíseň. A dostat ji pryč natrvalo není vůbec jednoduché. Nejlepším řešením je odstranit i příčinu. Plíseň je až následkem, který se bude vracet. Příčinou je vysoká vlhkost v interiéru.

Zbavte si nejen následků, ale i příčin

Nejprve se zbavte viditelné plísně. K dostání jsou různé chemické přípravky, například spreje a desinfekční prostředky přímo proti plísním. Pokud je plíseň rozsáhlá, je vhodné oslovit odbornou firmu. Nikdy nezkoušejte dostat plíseň ze stěny za sucha. Po odstranění plísně je dobré místnost ještě vymalovat, obzvlášť pokud plíseň napadla velkou část stěny. Abyste do budoucna předešli výskytů plísní, nesmíte jim poskytnout vhodné podmínky pro růst.

Důležité je hodně větrat. Plíseň se u vás mohla vyskytnout poté, co jste stará okna vyměnili za plastová. Ta ale lépe těsní a nedochází tak k výměně vlhkého vzduchu v místnosti. Můžete si také koupit různé produkty, které odstraňují ze vzduchu vlhkost - například speciální nádoby, do kterých se vkládají tablety nebo jiná náplň, která vlhkost pohltí.

Plísně jsou pro lidské zdraví nebezpečné

Plísně nejsou jen kazem na stěně, estetickým problémem. Zásadní je jejich špatný vliv na lidské zdraví. Tzv. spory, kterými se plísně rozmnožují, jsou vypouštěny do ovzduší a dokážou způsobovat alergie a dýchací potíže, dokonce astma. Zvláště pro lidi, kteří již alergií či astmatem trpí, je život v domě či bytě napadeném plísní opravdu nevhodný.

Plíseň se navíc neobjevuje jen na stěnách. Můžete ji najít i v málo otvírané skříňce, kde vyrostla i na botách nebo na oblečení. Na stěně si jí ale nejspíš všimnete nejdříve. Hned po jejím nálezu je nutné prohlédnout všechna zákoutí interiéru, veškerou plíseň zlikvidovat a i do budoucna hlídat, jestli se neobjevuje znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy