Kontrola plynového kotle: pozvěte si technika každý rok

Andrea Berniová
4. 10. 2012 12:48
Když kontrolu kotle zanedbáte, můžete snížit jeho životnost a také výkon
Nezanedbejte kontrolu plynového kotle
Nezanedbejte kontrolu plynového kotle | Foto: Ludvík Hradilek

Jak doma topíte? Pokud svůj dům vytápíte plynovým kotlem, neměli byste zapomínat na jeho pravidelnou kontrolu. Sjednejte si návštěvu servisního technika co nejdříve - i tak už bude mít spoustu práce a nedostane se k vám hned. Přesto si na něj počkejte a kontrolu neodkládejte.

Nedbalost se v tomto případě nevyplácí. Mohli byste tím snížit životnost plynového kotle, jehož pořízení není zrovna levnou záležitostí. Pokud kotel nenecháte vyčistit, jeho účinnost se snižuje a má vyšší spotřebu. Je lepší myslet na kontrolu kotle s dostatečným předstihem, ne na poslední chvíli.

Čím dříve si servisního technika pozvete, tím lépe

Když servisní technik provede kontrolu, měl by vám vystavit potvrzení o provedení odborné kontroly. Ceny kontroly se liší podle firmy, kterou si vyberete, ale také podle typu a stavu kotle. Technik by měl kotel seřídit, vyčistit a také odborně spustit, vyzkoušet, jestli funguje, jak má, a ukázat vám, jak s ním správně zacházet.

Kontrola plynového kotle by měla proběhnout každý rok. Je lepší provést ji ještě před topnou sezónou, kdy servisní technici nemají tolik práce. Některé firmy navíc v tomto období nabízejí slevy. Pokud kotel nefunguje, je lepší zjistit to v létě, kdy ho nepotřebujete, než na sklonku zimy. Čekat pak i několik dní v mrazech na vhodnou součástku, kterou je podle technika třeba vyměnit, nemusí být zrovna příjemné.

Někdy bývá pravidelná roční servisní prohlídka podmínkou pro uznání případné reklamace. Když kotel nenecháváte pravidelně kontrolovat, nemusíte po jeho poruše s reklamací uspět. Nezapomínejte také na kontrolu plynových rozvodů.

 

Právě se děje

Další zprávy