Potřebujete se brzy nastěhovat? Zkuste montovaný dům

Andrea Berniová
21. 9. 2012 11:57
Stavba domu může vypadat jako zajímavá skládačka za pomoci jeřábu
Montovaný dům má spoustu výhod
Montovaný dům má spoustu výhod | Foto: www.drevenydum.org

Budete stavět dům? V tom případě vás pravděpodobně čeká dost starostí a také to bude ještě chvíli trvat, než se budete moci nastěhovat. Stavba zděného domu, to není jen tak. A co zkusit něco jiného? Třeba montovaný dům. Bude postavený za nesrovnatelně kratší dobu než ten zděný.

Nechte si dům složit ze dřeva, nebo z betonu

Možná se vám ten nápad příliš nelíbí. Jak může montovaný dům nahradit ten pravý, zděný? A bude v něm vůbec teplo? Montovaný dům dokáže dobře tepelně i akusticky izolovat.

Navíc nemusí být jen z lehké dřevěné konstrukce - může se skládat i z materiálu na bázi betonu. Zdi montované dřevostavby se neskládají jen ze dřeva. Najdete v nich i tepelnou izolaci a z vnitřní strany mohou být sádrokartonové desky.

Jak stavba montovaného domu vypadá? Na pozemek vám přivezou několik velkých dílů připravených už ve výrobně - klidně celou stěnu domu v celku. Na základovou desku v zemi se pak jednotlivé díly poskládají pomocí jeřábu. A za pár dní je hrubá stavba z dřevěných dílů dokončena. O tom si u zděného domu můžete nechat jen zdát.

Montované domy také nemají tak široké stěny. To znamená, že ač montovaný dům zabere na pozemku stejnou plochu jako ten zděný, uvnitř bude více místa.

Realizace je opravdu rychlá

A co když nestojíte o dům ze dřeva? Mohou vám ho sestavit z železobetonových panelů. Ty dokážou dobře tepelně izolovat. Pokud tedy nemáte důvěru k dřevostavbám, zkuste dům z betonu. Montované domy jsou často nízkoenergetické, takže opravdu dobře izolují a vy zaplatíte méně peněz za vytápění.

Největší výhodou montovaných domů ale stále pravděpodobně zůstává rychlost jejich realizace. Při stavbě se nepoužívají tak zvané mokré procesy. To znamená, že stavba po dokončení nepotřebuje proschnout. Stavět se navíc dá i v mrazech.

 

Právě se děje

Další zprávy