Pořiďte si podlahové topení. Důležitá je kvalita

Andrea Berniová
28. 2. 2012 7:31
Proč si nezatopit v podlaze? Poradíme, jaké topení vybrat

Již ve starověku vznikaly obdoby dnešních podlahových vytápěcích systémů. Tehdy si takový luxus mohli dovolit jen ti nejbohatší. Dnes je ale vytápěná podlaha v domech běžná. Existují dva typy podlahového topení: teplovodní, anebo vytápění s elektrickým topným kabelem.

Místnost se vytápí rovnoměrně

Podlahové vytápění má mnoho výhod. Mimo jiné je to rovnoměrné vytápění celé místnosti (na rozdíl od radiátorů), čímž se omezuje cirkulace vzduchu a tím i víření prachu. Také se vzduch tolik nevysušuje, protože podlahové topení nepracuje s tak vysokými teplotami jako jiné druhy vytápění.

Dnes už se o instalaci podlahového vytápění často uvažuje již při vytváření stavebního projektu, takže je tomu stavba přizpůsobena (počítá se s ním při řešení podlahy, naopak se nepočítá s radiátory). Podlahové vytápění se dá zabudovat i do hotové stavby, ale je pak potřeba dům zateplit. Kromě stěn je třeba tepelně izolovat i okna a dveře.  Radiátorů se ale nemusíte úplně vzdát, podlahové vytápění se s nimi dá kombinovat.

Pozor při výběru firmy, šetření se může vymstít

Je velice důležité vybrat pro instalaci podlahového topení renomovanou firmu s profesionálním přístupem. Šetřit na úkor kvality materiálu nebo odvedené práce se může vymstít. Podlahové topení je totiž trvalé, trubky se do podlahy zabetonují a následně už není možné topení opravovat, protože rozbitím betonu by se soustava podlahového topení poškodila. Je také třeba podlahu dostatečně tepelně izolovat. V opačném případě by teplo unikalo do okolní půdy.

 

Právě se děje

Další zprávy