Kamery, nebo speciální dveře? Jak nedat zlodějům šanci

Andrea Berniová
12. 9. 2013 8:00
Jak zabezpečit dům prot zlodějům? Pomohou bezpečnostní okna, ale i venkovní osvětlení.

Zabránit vykradení domu nebo bytu není nic snadného. Zloději jsou vynalézaví a také dokážou být stále rychlejší - otevření zamčených dveří zvládnou za několik vteřin.

To ale neznamená, že by se jim nedal vstup do domu značně ztížit, nebo dokonce úplně znemožnit.

Bezpečnostní kamery zloděje zachytí

Prvním krokem je zloděje odradit či odhalit, ještě než se k domu přiblíží. Pomůže kamerový systém. Existují různé typy kamer, které se liší nejen vzhledem, ale i rozlišením či barevností obrazu. Firma zabývající se zabezpečovacími systémy kamery kompletně nainstaluje podle přání zákazníka.

Záznam z bezpečnostních kamer může být uchováván ve videorekordéru s pevným diskem, nebo v počítači. Výhodou je možnost sledovat dění kolem domu online prostřednictvím počítače, ale i mobilního telefonu.

Zloděje může také odhalit či alespoň znejistit venkovní osvětlení s pohybovým čidlem. To znemožní přiblížit se nepozorovaně k domu. Je také možné vzbudit dojem, že dům někdo obývá, i když jsou jeho majitelé na dovolené nebo v práci. Pomohou automatické rolety s naplánovaným vytahováním či stahováním, ale také časové spínače osvětlení.

Okna i dveře mohou být odolnější

Pokud se zloděj přece jen rozhodně dům či byt vykrást, pokusí se do něj dostat oknem či dveřmi. Právě na ně by se tedy mělo zabezpečení soustředit.

Bezpečnostní dveře se dají vypáčit mnohem hůře než ty klasické. Jsou z odolnějších materiálů a jejich zámek lépe odolá pokusům o odemčení bez klíče. U dveří je možné zvolit si jejich bezpečnostní třídu. Ta udává odolnost dveří proti vloupání. Čím vyšší třída, tím dražší, ale také odolnější dveře budou.

Do bytů ve vyšších patrech stačí většinou pořídit jen bezpečnostní dveře. Majitelé rodinných domů by ale neměli zapomínat ani na bezpečnostní okna. Alespoň okna v přízemí domu musí být odolná. Bezpečnostní okna mohou nabízet oproti těm klasickým několik výhod: uzamykatelnou kliku, zabezpečení pantů, uzamykatelný mechanismus okna či bezpečnostní folii na sklo.

Uzamykatelná klika znemožní zloději otevřít okno zvenčí po rozbití skla. Uzamykatelný mechanismus z oceli lépe odolává páčení, stejně tomu je i při zabezpečení pantů.

Alarm vám pošle SMS

Když se zloděj přece jen dostane dovnitř, je poslední nadějí na jeho včasné odhalení alarm. Jeho zvuk může zloděje prozradit. Některé systémy také dokážou odeslat SMS na zadané číslo s informací o tom, že byl v domě zaznamenán pohyb. Při napojení alarmu na pult centralizované ochrany se o nevítaném návštěvníkovi dozví bezpečnostní agentura, která do objektu ihned vyšle zásahovou skupinu.

Bezpečnostní zařízení jako je alarm či kamerový systém je možné si také pouze pronajmout, například po dobu dovolené nebo při stavbě domu, kdy se kolem něj nachází spousta drahého stavebního materiálu. Pomocí kamer je při stavbě možné také hlídat stavební postupy.

Každý, kdo si není jistý zabezpečením svého domu, si může nechat zhotovit bezpečnostní audit. Ten spočívá ve vyhodnocení současné úrovně zabezpečení domu. Jeho součástí je také doporučení, jak dům lépe zajistit.

 

Právě se děje

Další zprávy