Rolety poskytnou stín. Ty vnitřní ozvláštní interiér

Andrea Berniová
8. 7. 2013 15:30
Rolety jsou často opomínaným typem stínění. Poskytnou chlad i soukromí. Možná se hodí právě do vašeho domu či bytu
Venkovní rolety do interiéru vedro nepustí.
Venkovní rolety do interiéru vedro nepustí. | Foto: Aktuálně.cz

Stínění je v horkých letních dnech k nezaplacení. Ochránit interiér před horkými slunečními paprsky dokážou například závěsy, žaluzie či protisluneční fólie na okenní tabulky. Další možností jsou předokenní či interiérové rolety.

Venkovní rolety se stahují ručně i automaticky

Předokenní neboli venkovní rolety se vyznačují tím, že jejich roletová schránka je umístěna před oknem, tedy zvnějšku domu. Schránky, do nichž se rolety navinují, mohou mít různé tvary. Dají se také zabudovat pod omítku, takže nejsou vidět. O takovém řešení je ale potřeba uvažovat už před stavbou či rekonstrukcí domu.

Venkovní rolety se mohou skládat z hliníkových, anebo třeba plastových lamel. Plastové lamely jsou levnějším řešením, ale ty hliníkové nabízejí lepší odolnost a vyšší kvalitu. Některé firmy inzerují výrobu rolet na míru, nebude proto problém umístit tento typ stínění i do atypických oken, třeba ve tvaru trojúhelníku či oblouku. Předokenní rolety se dají ovládat ručně. Pohodlnější ale bude jejich vytahování a stahování pomocí elektrického motoru. Pak stačí jen stisknout tlačítko na dálkovém ovládání či centrálním spínači.

Rolety mohou být v interiéru dekorací

Vnitřní rolety mohou zajímavě doplnit interiér. Například barevné či vzorované rolety z látky budou výrazným doplňkem jinak střízlivě zařízeného interiéru a bambusové rolety zase umocní přírodní vzhled místností. Vnitřní rolety mohou viset volně, anebo být usměrněny vodícími lištami - ty jsou typické pro rolety do střešních oken. Vnitřní rolety se dají ovládat ručně i automaticky, podobně jako je tomu u předokenních rolet.

 

Právě se děje

Další zprávy