Jaké vytápění vybrat? Krbová kamna či plynový kotel?

Andrea Berniová
3. 1. 2013 12:46
Můžete vybírat z různých typů vytápění. Jaké mají výhody a který typ se hodí právě pro vás?
Jak budete topit vy?
Jak budete topit vy? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Chystáte se stavět rodinný dům? Pak byste měli spoustu věcí promyslet předem. Patří mezi ně i způsob vytápění. Jak budete topit? Máte na výběr z několika možností a dají se i kombinovat.

Plynový kotel musí být pravidelně kontrolován

Můžete mít plynový kotel. Ten dokáže topit a ohřívat vodu. Nesmíte ale zapomínat na každoroční kontroly revizním technikem. Kotel seřídí, vyčistí a spustí. Když kontrolu zanedbáte, může se snížit životnost kotle, ale také jeho účinnost. Spotřeba pak bude vyšší. Nezapomeňte také na kontrolu komína.

Zkuste krbová kamna

Další možností je topení pevnými palivy. K tomu budete potřebovat krbová kamna. A čím v nich můžete topit? Kromě palivového dřeva přemýšlejte ještě o dřevěných briketách či peletách. Nabízejí oproti dřevu velkou výhodu: hoří déle. Pokud chcete mít v domě teplo až do rána, nemusíte tedy uprostřed noci vstávat, abyste přiložili další kusy dřeva, které hoří rychle. Můžete topit ještě uhlím nebo koksem.

Krbová kamna se často používají jen k přitápění - spolu s jiným typem topení. Ani zde nesmíte zapomenout nechat zkontrolovat komín každý rok. Shromažďují se v něm totiž saze, které mohou začít hořet a způsobit požár. Pokud je komín ucpaný, hrozí vám otrava oxidem uhelnatým.

Podlahové topení vyhřeje interiér rovnoměrně

Přemýšlíte, zda zvolit klasické radiátory, anebo podlahové topení? Radiátory nedokážou vyhřát místnost rovnoměrně, dochází tak k nadměrné cirkulaci vzduchu a k víření prachu, což by mohlo vadit alergikům. Lepším řešením je v tomto případě podlahové vytápění.

A co vytápění pomocí infračerveného záření? To dokážou topné obrazy. Když jsou připojeny do elektrické sítě, vysílají tento typ záření, čímž zahřívají okolní předměty, stěny, podlahu i lidské tělo.

 

Právě se děje

Další zprávy