Jak připravit zahradu na zimu? Poradíme vám

Andrea Berniová
4. 10. 2013 14:33
Před příchodem zimy je třeba zazimovat bazén, posekat trávu nebo prořezat dřeviny
Připravte se na poslední úpravy před zimou
Připravte se na poslední úpravy před zimou | Foto: ISIFA/Thinkstock

Do zimy ještě nějaký čas zbývá. Přesto je dobré vědět, jak zahradu na příchod zimy připravit.

Choulostivé rostliny náchylné k vymrzání je potřeba chránit před mrazem. Známým a účinným opatřením je přikrytí záhonů a rostlin chvojím. Podobnou službu ale udělá také juta.

Vyplatí se sledovat předpovědi počasí a krátce před prvním sněhem naposledy posekat a také pohnojit trávník. Než napadne sníh, je potřeba také shrabat listí, případně ho vysát zahradním vysavačem, aby pod vrstvou sněhu nezačalo tlít. Na trávníku nesmí ležet ani spadané ovoce. Před zimou můžeme provést vertikutaci, následně travní plochu dosít a pohnojit.

Kromě trávníku by se měl také naposledy upravit živý plot a prořezat stromy a keře. Před příchodem mrazů je ještě potřeba dopřát dostatek vláhy jehličnanům. Zahradní nářadí i technika se musí uskladnit na suchém místě.

Nejen rostliny je nutné připravit na zimu. Nemělo by se zapomínat ani na závlahový systém či bazén.

Ze závlahového systému vypusťte vodu

Závlahový systém je zavodněn po celou sezónu a nebývá umístěn příliš hluboko (asi 20 až 30 cm), takže se k němu mráz snadno dostane. Aby mráz neponičil systém automatického zavlažování, je především potřeba vypustit z něj veškerou vodu.

To ale nestačí provést samospádem. V potrubí by mohly zůstat zbytky vody a led pak dokáže potrubí poškodit. Voda se ze zavlažovacího systému spolehlivě vypudí stlačeným vzduchem, tedy pomocí kompresoru.

Do systému se během zimy už nesmí dostat voda, proto je potřeba ho celý vypnout, uzavřít přívod vody a například čerpadla a další zařízení raději odpojit od elektrické sítě. Jinak by mohlo dojít k nechtěnému aktivování systému.

Zazimování zavlažovacího systému se provádí na konci sezóny. Vhodná doba nastává koncem října. Zazimování nejlépe provedou profesionálové ze závlahových studií či z firem zabývajících se realizací zahrad. Budeme tak mít jistotu, že je závlahový systém správně připraven na zimu a že ho mráz nepoškodí.

Zazimování bazénu? Sledujte teplotu

Před příchodem zimy je potřeba zazimovat také bazén. Nejlépe ve chvíli, kdy teplota vody klesne pod 10 stupňů Celsia.

Nadzemní bazény s nafukovací obručí jednoduše vypustíme, necháme vyschnout, složíme a uskladníme. U zapuštěných bazénů a nadzemních bazénů s konstrukcí je nutné nejprve upustit vodu. Její hladina by měla být asi 10 centimetrů pod vratnými tryskami. V případě nadzemního bazénu je potřeba odpojit hadice i filtraci.

Poté se upraví pH vody - musí být neutrální, mělo by se tedy pohybovat kolem hodnoty 7. Přidá se zazimovací přípravek podle návodu na obalu. Nezbytné je také vložit do vody dilatační plováky či prázdné PET lahve. Led pak bazén neponičí. Stejně jako u zavlažování, i zazimování bazénu můžeme nechat na odborníkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy