Za rozpustilou jízdu do vězení. Změny předpisů v Evropě

Radek Pecák Radek Pecák
12. 1. 2013 22:15
Chorvatsko zpřísňuje tresty, Rakousko zdražuje dálnice, do Francie s alkotesterem
Foto: Reuters

Na Moravě se říká, že řidič má být veselý. V Chorvatsku se ale rozhodli, že za "rozpustilou jízdu" lze od počátku letošního roku trestat řidiče i tříletým odnětím svobody.

Prvního ledna totiž začala platit novela trestního zákona Chorvatské republiky.

"Účastník silničního provozu, který se dopustí vážného porušení předpisů o bezpečnosti silničního provozu, řídí vozidlo v neschopném stavu způsobeném požitím alkoholických nápojů s koncentrací nejméně 1,50 g/kg alkoholu v krvi, opiátů nebo psychotropních látek, řídí auto v zakázaném směru, předjíždí kolonu vozidel na nedostatečně zřetelném místě, jezdí rychlostí, která přesahuje 50 km/h v osídlené obci nebo v oblasti s jasně uvedeným omezením rychlosti, nebo způsobí nebezpečí ohrožení života a zdraví osob, bude potrestán odnětím svobody až na tři roky," uvádí článek 226 novely trestního zákona.

Rozpustilá, nebo nebezpečná?

Pojmenování takového počínání samozřejmě není to nejdůležitější. Nejde ani tak o "rozpustilou", jako spíše nebezpečnou jízdu například v protisměru na dálnici, případně v silné opilosti nebo nebezpečné předjíždění, zvláště pokud jsou při tom ohroženy lidské životy.

Podle zkušeností Ústředního automotoklubu, který na nový předpis upozorňuje, se i čeští motoristé často na přímořské magistrále dopouštějí předjíždění kolon na nebezpečných místech, často i tam, kde je namalovaná plná čára.

Novinky i v Rakousku a ve Francii

Další letošní novinkou při cestách do zahraničí je zdražení rakouských dálničních známek. Právě ta, která je turisty při cestě na dovolenou velmi často využívaná, tedy ta desetidenní, zdražila z 8 na 8,30 eura. Roční stojí nyní 80,60 eura a dvouměsíční 20,40 eura.

Francie již za dva měsíce přestane tolerovat jízdu bez alkotesteru, což je nařízení, které se již několikrát odkládalo. Ti, kteří z Čech vyrazí za jarním lyžováním do francouzských Alp, by s tím tedy měli počítat a náležitý alkotester si opatřit.

 

Právě se děje

Další zprávy