Aukce ČTÚ končí bez sporů, operátoři stahují stížnosti

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
17. 1. 2014 11:10
Operátorům před aukcí kmitočtů nejvíce vadilo zvýhodnění případného nováčka
Nová konkurence z aukce nevzešla, není na co si stěžovat.
Nová konkurence z aukce nevzešla, není na co si stěžovat. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě s největší pravděpodobností skončí bez soudní dohry a stížností k Evropské komisi. Trojice operátorů totiž stahuje svá podání, kterými se bránila zejména proti zvýhodnění případného nováčka na trhu.

Spor mezi operátory a Českým telekomunikačním úřadem se uhladil díky tomu, že o frekvence pro nového mobilního operátora nakonec neměl zájem žádný ze dvou potenciálních nováčků. Kmitočty pro nové sítě LTE nakonec vydražila jen stávající trojice operátorů - T-Mobile, Telefónica a Vodafone.

"Iniciovali jsme zastavení řízení u Evropské komise. Žádná další řízení v této věci v tuto chvíli nevedeme," potvrdila online deníku Aktuálně.cz mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. "V současné době se plně soustředíme na rozvoj 4G služeb pro naše zákazníky, to je naše priorita," dodává.

Zpětvzetí stížnosti potvrdil také mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Přímé odpovědi se vyhnul jen Vodafone, nicméně do přímého sporu už nepůjde zřejmě ani on. "Přestože stále trvají podstatné výhrady k podmínkám proběhlé kmitočtové aukce, stížnost k Evropské komisi již nebude po přidělení kmitočtů účelná vzhledem k tomu, že připravenou nedovolenou veřejnou podporu v aukci nikdo nezískal," říká Markéta Kuklová, mluvčí Vodafonu.

Operátoři ještě před začátkem aukce podali kvůli jejím podmínkám také žaloby k Městskému soudu v Praze. Ten je ale odmítl s tím, že takovou žalobu je možné podat až po případném konci aukce. Telefónica na zamítavé stanovisko o vydání předběžného opatření reagovala kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu - tu nyní podle informací online deníku Aktuálně.cz také stahuje.

Stávající trojici operátorů před startem aukce nejvíce vadilo vyčlenění části nejlukrativnějšího pásma 800 MHz jen pro možného čtvrtého operátora, což považovali za diskriminaci. Český telekomunikační úřad i přesto toto pásmo v aukci vyčlenil, ani jeden z dvojice přihlášených zájemců Revolution Mobile a Sazka Telecommunications ho však nevydražil a „jejich" pásmo nakonec získal Vodafone.

Definitivní konec v únoru

Český telekomunikační úřad očekává, že licence pro mobilní sítě LTE přidělí během února, kdy vyzve operátory k zaplacení částek za kmitočty vydražené v loňské aukci. Až poté aukce definitivně skončí.

"Příděly kmitočtů budou vydány v průběhu února. Rychlost celého procesu závisí na tom, zda se operátoři vzdají práva na odvolání," řekl ve čtvrtek předseda úřadu Jaromír Novák.

Za frekvence získá stát celkem 8,5 miliardy korun. V současnosti úřad vrací půlmiliardové kauce neúspěšným uchazečům v aukci, firmám Sazka Telecommunications a Revolution Mobile - dostanou je zpět v celé výši.

 

Právě se děje

Další zprávy