Praha - Všech devět podezření na krvácivý průjem vyvrátily výsledky laboratorních testů, které koncem týdne provedla Národní referenční laboratoř.
Nebezpečnou bakterií je v České republice stále nakažena pouze jedna osoba. Jedná se o americkou turistku, která si nemoc přivezla z Německa.
Laboratoř v pátek testovala vzorky čtyř lidí, ve všech případech došli experti k negativnímu výsledku. Nákaza se neprokázala ani u vzorků z předchozích dnů, konkrétně u starší pacientky z Hradce Králové a muže z jižní Moravy.
"Dvě z osob, u nichž vyšetření nebylo dosud ukončeno, jsou hospitalizovány s klinicky dobrým zdravotním stavem, další dvě osoby, u nichž se na výsledek vyšetření čeká, jsou v domácí péči, rovněž v dobrém klinickém zdravotním stavu," uvedl v pátek dopoledne mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podezření se ale nepotvrdilo.
Národní referenční laboratoř již dříve zkoumala jeden vzorek z Libereckého kraje, dva z Olomouckého a dva z Jihočeského. Experti se ještě zabývají jedním vzorkem z Liberce. Původně byl nahlášený ještě vzorek z Trutnova, ale podle Petra Petráše ze Státního zdravotního ústavu to byl planý poplach. Dohromady bylo v ČR zatím devět podezřelých případů nákazy.
Zatím jediným potvrzeným případem nebezpečné nemoci je americká turistka, která se nakazila při pobytu v Německu. Testy u ní v předchozích dnech potvrdily epidemický kmen E. coli EHEC/STEC O104.
Jedná se o typ bakterie enterohemoragická Escherichia coli (EHEC), který zatím nikdy nebyl zaznamenán v souvislosti s žádnou epidemií.
Odborníci zatím nevědí, co může nákazu, která se projevuje krvácivými průjmy a selháním ledvin, způsobit. Například podle ministra zemědělství Ivana Fuksy by zdrojem mohlo být špatně tepelně zpracované maso.
Podívejte se do laboratoře: Zde testují zeleninu z českých pultů:
Hlavní hygienik doporučuje občanům, aby zachovávali hygienické zásady, myli si ruce před každým jídlem a po každém použití toalety.
Ruce se mají umývat i během přípravy jídla, například po naporcování syrové zeleniny, než člověk začne chystat maso nebo pak porcovat hotové jídlo. Nutno je omývat i veškeré kuchyňské povrchy, stačí běžné mýdlo a čisticí prostředky.
Nebezpečná nákaza si prozatím vyžádala sedmnáct obětí, z toho šestnáct v Německu a jednu ve Švédsku. V drtivé většině případů jsou oběťmi ženy.