Svědectví šéfa Družby: Beze slova střílel a měnil zásobníky

Markéta Šrajbrová Kristýna Greplová, Markéta Šrajbrová
Aktualizováno 26. 2. 2015 17:07
Provozovateli restaurace zachránilo život, že odešel do vedlejší místnosti dělat objednávky na další dny.
Restaurace Družba
Restaurace Družba | Foto: Vojtěch Marek

Uherský Brod - Provozovateli uherskobrodské restaurace Družba Pavlu Karlíkovi zachránilo život to, že odešel do vedlejší místnosti objednávat potraviny na další dny. Brutální útok Zdeňka K. na hosty restaurace a svou kolegyni servírku tak viděl jen oknem do výčepu, než se dal na útěk.

"Běžně obsluhujeme dva, servírka a já. Vždycky po 12. hodině už je méně hostů. Ve 12:32 jsem poslední objednávku udělal já a potom jsem si sedl, abych udělal objednávky na další den. Volal jsem do řeznictví," popsal Karlík Aktuálně.cz. V tu chvíli už byla v restauraci jen dvacítka lidí.

"Kdyby střelec přišel o půl hodiny dřív, bylo by v restauraci možná osmdesát lidí a obsluhovali bychom oba, jako každý den v době oběda," podotkl Karlík, který restauraci v pronajatých prostorech provozuje devět let.

Ve chvíli, kdy šéf hostince objednával suroviny, se ozvaly první rány. "Myslel jsem si, že bouchla elektrika. Natočil jsem se do kuchyně. Padly další dvě rány. Podíval jsem se okýnkem přes výčep do restaurace. Stál tam pán, starší člověk s knírkem. Měl nataženou ruku s krátkou zbraní. Střílel směrem k hostům," popsal hrůzné okamžiky Karlík, který střelce nikdy předtím v Družbě neviděl.

"Klekl jsem si na kolena a křikl do kuchyně na kuchařky: Utíkejte!" uvedl Karlík. Poté se rozeběhl k točitým schodům, kde je zadní vchod.

Rozhodl se vrátit

Některé z žen se ale na útěk nedaly. "Vrátil jsem se pro ně. Jednu jsem možná chytil za rukáv. Další z kuchařek otevřela dveře. To bylo štěstí, protože tudy mohli utéct i hosté," dodal provozovatel Družby, kde v úterý rukou Zdeňka K. zemřelo osm lidí ve věku od 27 do 66 let. Sedm z nich Karlík znal, osmá oběť tam podle něj byla asi náhodou.

Z restaurace spolu s Karlíkem vyběhly dvě kuchařky a za nimi ještě několik hostů. "Venku jsme oběhli budovu zezadu. Vyběhli jsme boční ulicí a doběhli k hlavnímu vchodu, z něj v tu chvíli vycházeli tři hosté, kterým se podařilo uprchnout, protože seděli dál od střelce. Už volali policii, já jsem neměl mobilní telefon, ten jsem v tom zmatku nechal na stole uvnitř," rekapituluje Karlík.

Následně budovu opustila také zraněná účetní. "Držela se za břicho, krvácela. Běželi jsme k ní, odvedli jsme ji, sedli si s ní a čekali na záchranku," řekl provozovatel Družby. "Když přijela sanitka pro zraněnou paní, ještě jsem se jich ptal, jestli je to průstřel. Modlil jsem se, že to třeba střílel jen plynovou pistolí... Ale záchranáři mi potvrdili, že to je střelné zranění," dodal.

Lidé, kterým se povedlo utéct, slyšeli střelbu i venku na ulici. "Napřed byla intenzivní, padlo hodně ran. Pak už jen jednotlivé výstřely, mezi nimi byly pauzy," řekl Karlík zlomeným hlasem.

Karlík také popsal příjezd první dvoučlenné policejní hlídky, která se ale nakonec musela stáhnout. "Vzali si vesty a šli dovnitř. Ještě jsem na ně křičel, že tam je zadní vchod, ale už mě asi neslyšeli. Pak se znovu ozvala střelba. Já jsem se zatím vrátil na roh ulice, k zadnímu vchodu, měli jsme hrůzu, že ten člověk půjde ven, kontrolovali jsme to, pak už i tam přišla hlídka." vzpomíná.

Nebyl slyšet křik, jen střelba

"Zpětně, když si to vybavuji, ten střelec neřekl ani slovo, přišel a byly slyšet jen výstřely. Ani nepromluvil. Celé to trvalo ani ne minutu, ani se nezamyslel. Po prvních výstřelech, když jsem začal utíkat, nebyl slyšet křik ani zasténání, vzlyk. Prostě jenom střelba," vybavuje si Karlík.

To, že vrah ani nepromluvil, Karlíkovi potvrdil pan Š., jeden z hostů, kterým se podařilo utéct hlavním vchodem. "Řekl mi, že ten člověk přišel, rozhlédl se, udělal krok dozadu a začal střílet. Střílel i po utíkajících, ale nepronásledoval je. Jen přebíjel zásobníky," řekl šéf restaurace.

Podle informací Aktuálně.cz se jeden z hostů pokusil vraha zastavit, dokonce se snažil ho přetáhnout židlí, ale muž ve střelbě pokračoval.

Podle starosty Brodu Patrika Kunčara si vrah nejprve obhlédl jiné dvě restaurace. V jedné z nich se se starostou dokonce potkal na schodech. Družbu si nejspíš vybral, protože tam bylo nejvíce hostů. "Nevím, proč si vrah Družbu vybral, ale věřím tomu, že byl v několika podnicích a tady bylo hodně lidí, tak zahájil střelbu. Žádné jiné vysvětlení nedává smysl, říká k tomu Karlík.

"Družbu už provozovat nebudu"

Co bude s donedávna oblíbenou místní restaurací dál, ukáže čas. Své k tomu bude muset říct i majitel budovy, ve které si Karlík prostory hostince pronajímal.

"Nevím, jestli bude, nebo nebude Družba fungovat. Vím jen, že já už ji provozovat nebudu. Ta restaurace za to nemůže, za strašný čin nějakého šílence. Ale já ji provozovat nebudu. Nemůžu. Neumím si to představit. Aby tam chodili lidi a ukazovali si, kdo kde umřel? To ne," řekl otřesený podnikatel, ale slibuje, že o svých osm zaměstnanců se postará.

Utoya, Paříž, Brod...

"Je to šílený skutek, díváte se na to v televizi, pak se to stane vám. Pořád to nechápu, nedokážu se s tím vyrovnat. Norská Utoya, australská kavárna, Paříž... nečekáte, že na konci takové řady bude Uherský Brod," přemítá Karlík, který původně nechtěl svůj příběh zveřejnit.

"Nakonec jsem se rozhodl mluvit, protože se v médiích objevila spousta spekulací a nepravd. Že se tam šel vrah někomu mstít, že si Družbu vybral kvůli někomu konkrétnímu. Tak to nebylo," dodává rozhodně.

 

Právě se děje

Další zprávy