Zákaz: Coffeeshopy v Maastrichtu se zavřely cizincům

Zahraničí Zahraničí
1. 10. 2011 20:31
Kromě Nizozemců mohou marihuanu nakupovat jen Němci a Belgičané
Foto: Reuters

Maastricht - Radním v nizozemském Maastrichtu došla trpělivost a po letech potíží s drogovými turisty přikročili k razantnímu opatření.

Zakázali majitelům místních coffeeshopů prodávat marihuanu a hašiš turistům z jiných zemí než Holandska, Německa a Belgie.

Zákaz odůvodnili tím, že armády turistů, kteří do města směřují za nákupem drog, působí v ulicích nepořádek a jsou zdrojem častých problémů v dopravě.

Majitelé konopných kaváren tvrdí, že zákaz nebude fungovat a opatření bude mít tvrdý dopad na lokální ekonomiku.

Maastrichtský test

Opatření v Maastrichtu přichází jako předvoj národního plánu omezování dostupnosti konopných drog, který v současnosti projednává nizozemský parlament. Maastricht by měl posloužit jako testovací teritorium.

V celé zemi je v provozu zhruba 700 coffeeshopů, pěstování i prodej jsou dekriminalizovány a tolerovány, podle zákona je ale obojí ilegální.

Podle odhadů navštíví coffeeshopy v Maastrichtu denně 6000 lidí, z nichž většina formou rychlého výletu přes hranice z Belgie a Německa.

Od soboty se - spolu s Nizozemci - stanou jedinými možnými zákazníky místních coffesshopů. Ostatní turisté v kavárnách nepochodí. Zaručit by to měly bezpečnostní skenery na kontrolu pasů a občanek a také náhodné návštěvy policie, která bude dodržování nové vyhlášky kontrolovat.

Více škody než užitku

Kritici nového opatření argumentují tím, že nařízení odporuje politice Evropské unie o rovnosti členských zemí a svobodě pohybu.

Předseda Asociace oficiálních coffeeshopů z Maastrichtu Marc Josemans tvrdí, že zákaz způsobí víc škody než užitku. "Všichni zákazníci, kteří budou vykázáni z holandských coffeeshopů se vrátí ke svým ilegálním zdrojům ve svých zemích a způsobí tím větší problém a větší kriminalitu v těchto zemích," řekl agentuře Reuters.

Podle již zmíněné asociace utrácí turisté, kteří do Maastrichtu přijedou pro marihuanu, jinde ve městě ročně 140 milionů euro. Holandské ministerstvo spravedlnosti by nejraději vidělo fungování coffeeshopů jako členských klubů pro místní obyvatele.

Právo zakázat prodej cizincům schválil holandským městům Evropský soud loni v prosinci kvůli tomu, že je to snaha bojovat s drogovým turismem.

 

Právě se děje

Další zprávy