Žádný koaliční zvrat. Vláda hladce schválila plán škrtů

Domácí Domácí
11. 4. 2012 15:58
DPH bude mít dvě sazby ve výši 15 a 21 % a důchody porostou jen minimálně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda podle očekávání hladce schválila plán ekonomických škrtů a rozpočtových opatření, která mají v následujících dvou letech zdržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Ministři tak posvětili balík změn, které v úterý dojednaly koaliční špičky poté, co Věci veřejné vyvolaly vládní krizi a hrozily odchodem z kabinetu.

Koalice se shodla například na řadě daňových změn - dvě sazby DPH ve výši 15 a 21 % - či na pomalejším růstu důchodů. Jejich valorizace se omezí na růst o třetinu inflace a třetinu nárůstu reálných mezd. Opatření má mít tříletou platnost.

Zaveden bude také takzvaný solidární příspěvek, který bude činit 7 % z výdělku nad 100 tisíc korun. Zrušeny mají být také stropy na zdravotní pojištění.

Ve státní administrativě by se mělo ušetřit 12 miliard korun. Opatření mají pro rok 2013 zajistit schodek ve výši 2,9 procenta hrubého domácího produktu, pro rok 2014 dokonce 1,9 procenta HDP.

Přijatá opatření podle premiéra Petra Nečase umožní sestavit státní rozpočty pro rok příští a přespříští. Kroky pro rok 2014, kde časový tlak není tak velký, budou obsaženy v druhém balíku, který vláda projedná do poloviny roku.

Členové vlády dnes zdůraznili, že šetřit se snaží především na výdajích, kterých se týkají dvě třetiny objemu změn, opatření na příjmové straně rozpočtu jsou jen třetinou.

"S tímto souborem konkrétních legislativních kroků, které budou schváleny, vláda při samozřejmé rozpočtové obezřetnosti... v podstatě vystačí do konce volebního období," myslí si předseda vlády.

Předpokladem k tomu podle ministra financí Miroslava Kalouska je, že bude ekonomika v příštích letech mírně růst či stagnovat. Pokud z nějakého důvodu nastane propad, "samozřejmě se ocitneme v jiné situaci".

Po tři roky má platit také zrušení stropu na odvody na zdravotní pojištění a zrušení základní slevy pro pracující důchodce.

Změny pro roky 2013 a 2014

Příjmová strana rozpočtu

  • "solidární příspěvek" 7 % z příjmu nad cca 100 000 Kč měsíčně (od 2013),
  • daň z příjmu 20 % z hrubé mzdy (od 2014),
  • DPH 15 a 21 % (od 2013),
  • výdajové paušály pro živnostníky zůstanou (ale se stropem 2 mil. Kč),
  • zrušení "zelené nafty",
  • uhlíková daň (od 2014),
  • vyšší zdanění řezaného tabáku (na úroveň cigaret),
  • zrušení zaměstnaneckých paušálů,
  • zrušení základní slevy na dani pro pracující důchodce,
  • zvýšení daně z převodu nemovitosti o 1 prct. bod.

Výdajová strana rozpočtu

  • zrušení tří ministerstev (nejdříve 2014),
  • slučování některých centrálních úřadů,
  • valorizace penzí jen ve výši 1/3 inflace.

Pro ostatní by se daň z příjmů měla měnit až s účinností daňové reformy, která zruší koncept superhrubé mzdy. Oproti původnímu plánu by ale měla sazba daně vzrůst z 19 na 20 % z hrubé mzdy. Současná pravidla by tak měla být účinná ještě nejméně v příštím roce.

Paušály zůstanou

U osob samostatně výdělečně činných budou zachovány výdajové paušály v současné výši.

Spolu se zavedením jednotného inkasního místa bude zrušena dnešní superhrubá mzda a zavedena devatenáctiprocentní sazba.
Od roku 2014 tak dochází k jejímu zvýšení o jedno procento. Premiér Nečas však upozorňoval, že současná sazba patnáct procent ze superhrubé mzdy odpovídá jednadvaceti procentům mzdy hrubé.

Na příští rok už zemědělci zřejmě nebudou moci počítat s daňovou úlevou ze spotřební daně z nafty. Zrušena bude i základní sleva pro pracující důchodce - ušetřené prostředky by měly jít na zvyšování důchodů.

O jeden procentní bod se od roku 2013 zvýší daň z převodu nemovitostí. O dvacet procent by měla vzrůst srážková daň vůči tzv. daňovým rájům.

Vzhledem k zachování daňového zvýhodnění závodního stravování by měly být zrušeny zaměstnanecké paušály ve výši tří tisíc korun.

Vítězný Nečas, zpráskaný John. To že byla vládní krize?

 

Právě se děje

Další zprávy