Výjimka ze snížení platů? Lékaři u ministra neuspěli

ČTK ČTK
3. 9. 2010 18:38
Pojišťovnám bude chybět deset miliard, varuje lékařská komora
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení České lékařské komory vyzvalo ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby vyjednal výjimku z navrhovaného snížení tarifních platů pro zdravotnické pracovníky. Heger po jednání uvedl, že stanoviska komory jsou oprávněná, ale nemůže jí vyhovět.

Komora požaduje vytvoření vlastní platové tabulky pro zdravotníky. Vyzvala ministra, aby prostřednictvím úhradové vyhlášky pro příští rok zajistil zvýšení úhrad zdravotní péče ze zdravotního pojištění.

Komora nesouhlasí s úpravou platových tarifů, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Platy části zdravotníků a sociálních pracovníků by se měly od příštího roku plošně snížit. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí počítá s jedinou tabulkou, zrušil by se růst základní mzdy podle odpracované praxe.

"Návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka povede k prohloubení personální devastace ve zdravotnických zařízeních a ke snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče pro občany," varuje šéf lékařské komory Milan Kubek.

Drábkův návrh vychází z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Počítá ale s tím, že se rozšíří hranice pro osobní ohodnocení.

Máte málo peněz, ale teď vám nepřidáme

Ministr Heger připustil, že ve zdravotnictví je málo peněz a zdravotnické platy by se měly do budoucna vyřešit. Na vládě už prý o platech mluvil, byl pro určité zmírnění. Zatím ale převládl názor, že změna se má udělat razantnější.

"Musím říct, že to opravdu nepokládám za věc, kvůli které já bych měl vyvolávat nějakou válku ve vládě," prohlásil. Podle Hegera většina ředitelů nemocnic už nyní platí víc než jen podle tarifů, takže změna nebude mít na průměrné mzdy žádný dopad.

Vedení komory už dříve sdělilo, že návrhy předložené ministrem práce vedou u zkušených lékařů až ke čtyřicetiprocentnímu snížení tarifního platu, proto považuje předlohu za likvidační. Zásadně s ní nesouhlasí i Lékařský odborový klub.

Pojišťovnám prý bude chybět deset miliard

Podle Kubka se komora s Hegerem neshodla ani na úhradách péče na příští rok. Podle komory je změna úhradové vyhlášky nutná, protože už nyní není péče poskytovaná některými zdravotnickými zařízeními adekvátně zaplacená.

Například ambulantním specialistům prý klesají úhrady za výkony už několik let. Pojišťovnám prý bude chybět deset miliard korun.

Výpadek je zapříčiněn rozhodnutím vlády, která odmítla zvýšit platby za takzvané státní pojištěnce - děti, důchodce a nezaměstnané. "Stát za ně platí mnohem méně, než musí uhradit pojišťovna," tvrdí Kubek.

 

Právě se děje

Další zprávy