Vyděračskou kauzu prošetří koaliční komise

22. 9. 2008 21:10
Kvůli kauze Morava se sešli i lídři koalice
"Zatím nevím, co teď budu dělat. Nějaké plány v hlavě mám," říká Morava. Po jednání zmizel domů na večeři.
"Zatím nevím, co teď budu dělat. Nějaké plány v hlavě mám," říká Morava. Po jednání zmizel domů na večeři. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Téměř tři týdny trvající "Kauza Morava" spěje do další fáze. Politici z vládních stran se na večerním pondělním jednání v Kramářově vile dohodli na ustavení koaliční vyšetřovací komise.

Každá ze tří vládních partají v ní má mít po dvou zástupcích. Informaci deníku Aktuálně.cz potvrdil 1. místopředseda Strany zelených a ministr školství Ondřej Liška.

Poprvé se má komise sejít už v úterý, ještě před začátkem schůze Poslanecké sněmovny ČR.

Rozhodnutí koaličních špiček přišlo den před zahájením schůze. Sociální demokraté během ní chtějí iniciovat vznik sněmovní vyšetřovací komise k téže kauze.

Foto: Ludvík Hradilek
ČTĚTE VŠE O "KAUZE MORAVA"

Už v úterý by se tak mohlo stát, že budou paralelně pracovat dvě komise se stejným cílem. Prošetřit počínání exposlance Jana Moravy, který čelí obviněním, že shromažďoval kompromitující materiály na své parlamentní kolegy.

Dvě komise

Boj o sněmovní vyšetřovací komisi se povede na nadcházející schůzi. ČSSD se pokusí o její vznik a jisté je, že jim v jejich úsilí pomohou dva zběhlí poslanci z klubu ODS, Juraj Raninec a Jan Schwippel.

Čtěte více: ČSSD chce vyšetřit kauzu Morava. Navrhuje komisi

"Podporuji, aby vznikla jakákoliv komise, která případ prošetří," uvedl Raninec. "Jsem konzervativní člověk a v tomto směru dávám přednost zaběhnutým mechanismům. Jsem tedy spíše pro sněmovní vyšetřovací komisi," dodal Schwippel.

Vyšetří se něco?

Přestože se aféře Vyděrač mohou nakonec věnovat hned dvě komise, pravděpodobnost, že něco vyšetří, je minimální.

"Takových komisí jsme viděli spoustu, já se nedomnívám, že by taková komise mohla cokoliv odhalit. Já mohu garantovat standardní vyšetřování," řekl k tomu například ministr vnitra Ivan Langer.

Za pravdu mu dává jiný člen ODS Marek Benda. "Komisí byla spousta, ke kauze Diag Human, IPB, Kapsch, ale nikdy se nic nevyšetřilo. My to neumíme, spíš se to tak nějak politicky rozkecává, než že se něco vyšetří," soudí.

 

Právě se děje

Další zprávy