VV spustí hlasování o lídrovi. Vítězi stačí jeden hlas

Martina Machová Martina Machová
15. 6. 2012 21:38
Nového předsedu si Véčkaři vyberou ze šesti uchazečů
Svého předsedu volili VV teprve před rokem.
Svého předsedu volili VV teprve před rokem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší vládní strana Věci veřejné začne s výběrem svého nového lídra. O půlnoci z pátku na sobotu odstartuje hlasování, na kterém jejich registrovaní příznivci, takzvaní Véčkaři, rozhodnou koho doporučí konferenci jako svého kandidáta.

Oprávnění hlasovat o novém předsedovi jich má jen 6 400 z celkových 20 tisíc. Na to, aby byl zvolen nový stranický předseda, ale stačí jediný hlasující. VV protentokrát nestanovily hranici, při jejímž nesplnění by nebyla volba platná.

"Vítězí ten, který získá nejvíce hlasů," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí VV Šárka Janouchová.

Hlasování Véčkařů končí ve středu v poledne. Volbu musí následně nadpoloviční většinou stvrdit delegáti republikové konference, která proběhne v sobotu 23. června.

Věci veřejné volí svého nového lídra mimořádně rok poté, co proběhla řádná volba. Véčka se totiž dostala do hluboké vnitrostranické krize po prvoinstančním verdiktu soudu, že se její klíčový muž Vít Bárta snažil uplácet poslance.

Navíc "véčkům" odešla značná část poslanců, včetně jejich někdejší 1. místopředsedkyně a vicepremiérky Karolíny Peake, která založila vlastní politickou stranu LIDEM, jež podporuje vládu, a VV se ocitly v opozici.

Přes veškeré aféry, které Věci veřejné provází, a přes jejich preference hluboko pod hranicí volitelnosti, se chce o místo v čele partaje ucházet šest lidí.

Svůj post obhajuje současný lídr Radek John, znovu se o předsednický post uchází předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová a strážce stranické pokladny Michal Babák. Ten loni ze souboje o místo v čele VV odstoupil kvůli pochybnostem o původu peněz na provoz strany.

Takto vypadalo vedení VV před rokem.
Takto vypadalo vedení VV před rokem. | Foto: Ludvík Hradilek

Kdo předsedou, kdo zástupcem

Nově se o místo v čele partaje uchází bývalý hejtman ODS, dnes poslanec Petr Skokan, po odchodu většiny vedení VV ke Karolíně Peake kooptovaný místopředseda strany Jiří Kohout a předseda krajské organizace na jižní Moravě Jan Blažek.

Pro tuto předsednickou volbu bude platit i pravidlo, že tým pěti místopředsedů si určuje nově zvolený lídr, a konference jím předložení jména může jen potvrdit nebo nikoli.

S vysokou pravděpodobností tak zůstane ve vedení VV Kateřina Klasnová, která kromě vlastní kandidatury patří až na jednu výjimku mezi navrhované místopředsedy. Vysoké šance na zvolení má i Jiří Kohout, kterého chce ve vedení čtveřice kandidátů.

Nominace na místopředsedy získali ovšem i poslankyně Jana Drastichová, která se proslavila skandálem kolem hlasování ve sněmovně, kdy manipulovala s hlasovacími zařízeními svých kolegů, nebo Severočech Tomáš Jarolím, který spustil poslední vládní krizi, jež skončila rozštěpením VV.

Michal Babák a Jiří Kohout by pak rádi přizvali do vedení VV nepravomocně odsouzeného Víta Bártu.   

 

Právě se děje

Další zprávy