Padne John? Odpůrci ve VV už sbírají podporu v krajích

Martina Machová Martina Machová
13. 4. 2012 8:58
Krajské organizace Věcí veřejných zvažují, zda podpoří svržení stranického předsedy
Vít Bárta tleská Radku Johnovi
Vít Bárta tleská Radku Johnovi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V den, kdy se Vít Bárta u soudu dozví, do jaké míry se bude moci dále podílet na vrcholné politice, budou špičky Věcí veřejných řešit, i jak bude nadále vypadat jejich vlastní partaj.

Odpoledne totiž zasedá stranické grémium, které bude řešit situaci kolem porušeného usnesení, které za asistence Radka Johna a Víta Bárty přijalo.

Straníci totiž zaúkolovali své ministry, aby neprodleně podali demise a začalo vyjednávání o nové podobě vlády a jejího programu. To se ale nestalo. Jen pár hodin po zveřejnění tohoto usnesení začal John jeho vyznění mírnit, demise náhle měli "véčkoví" ministři doručit místo premiéra přímo Johnovi, a vše skončilo ranní revoltou ministrů, kteří vypověděli poslušnost a na úřadech zůstali.

Nyní se ve Věcech veřejných začalo vážně hovořit o mimořádné volební konferenci, která by se měla stihnout ještě do prázdnin. Podle stanov ji musí svolat předseda na žádost grémia nebo osmi krajů.

Vůdci odporu proti Johnovi mají připraven plán, jak předsedu svrhnout. V pátek může tato cesta začít, ale její osud je závislý právě na regionálních organizacích.

Dvě z nich - pardubická a jihočeská - již jasně řekly, že chtějí volební konferenci již do prázdnin. Ve čtvrtek večer se k nim oficiálně přidala i pražská VV, bylo to přitom hlavní město, kde strana začínala. "Krajská rada podporuje svolání konference," uvedla pro Aktuálně.cz předsedkyně pražských "véček" Vladimíra Hodanová.

Během pátečního večera probírali to samé téma i politici Věcí veřejných na jižní Moravě. O tom, jak jednání dopadla, ovšem straníci mlčí. Ještě před jednáním nicméně tamní předseda Jan Blažek odhadoval rozložení sil půl na půl.

Je Karolína Peake skutečně Johnova sokyně?
Je Karolína Peake skutečně Johnova sokyně? | Foto: Jan Langer

Kraje v útoku

V Karlových Varech se regionální vedení strany o postoji radilo už během úterka, kdy koalice teprve dojednávala, za jakých podmínek poslední rozkol ustojí. Výsledek je ten, že s mimořádnou volební konferencí souhlasí.

"Nebudeme proti tomu, aby byla volební konference již před prázdninami a Radek John to buď obhájí, nebo neobhájí," líčila závěry jednání předsedkyně Věcí veřejných na Karlovarsku Soňa Puškášová Riedlová.

Krajská rada sice nehlasovala o oficiálním usnesení - chce dát ještě Johnovi prostor, aby své veletoče obhájil, nicméně podle místní předsedkyně je oficiální odhlasování konce Johnovy vlády maličkost.

Obezřetní, ale připraveni

V Olomouckém kraji jsou opatrnější. "Chceme nejprve vědět, jakou roli hrál Radek John během kritické noci," říká například předseda VV v Olomouckém kraji Jiří Kohout. Zároveň podotýká, že jeho region patří právě k příznivcům místopředsedkyně Karoliny Peake.

Názorově roztříštění jsou pak politici VV v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji.

V Liberci totiž VV šéfuje někdejší hejtman za ODS, dnes poslanec VV Petr Skokan, který v době poslední vládní krize vystupoval v duchu vyjádření Radka Johna a Víta Bárty. Podle informací deníku Aktuálně.cz ovšem silný liberecký klub je rozhodnut přiklonit se k Peake.

Štíplá véčka v regionech

V sousedním Ústeckém kraji "bártovskou" frakci reprezentuje poslanec VV David Kádner, který před vstupem do sněmovny pracoval jako šéf ochranky v supermarketu pro Bártovu bezpečnostní agenturu ABL.

Dalším viditelným místním "véčkařem" je Tomáš Jarolím, jenž kvůli neposlušnosti ministrů složil funkci stranického místopředsedy. Zastával totiž názor, že by měli podat demisi a původně o tom přesvědčil i většinu stranického grémia.

Věcem veřejným v kraji ovšem šéfuje starosta Litvínova Milan Šťovíček. Ten sice do vnitrostranické diskuse, byť je místopředsedou, nevstupuje, "peakovci" ovšem jeho obecně smířlivé vystupování překládají tak, že patří spíše k jejich platformě.

Bártovi příbuzní ve středních Čechách

Středočeské VV pak reprezentují manželka Víta Bárta a místopředsedkyně Kateřina Klasnová, její bratr Filip a poslanec a šéf zdejších VV v jedné osobě Radim Vysloužil, který podporoval během vládní krize "véčkové" ministry.

"Na krajské radě jsme to neřešili a své osobní rozhodnutí si nechám na zítřek," řekl Aktuálně.cz s tím, že se ale spíše přiklání k variantě převolit vedení ještě před prázdninami.

Stejného muže ovšem Jaroslav Škárka v rámci případu uplácení uvnitř VV označil jako toho, jenž nosil obálky s penězi za loajalitu. A že si jím nejsou jistí, připouští i "peakovci". 

Nikam s volbou nespěchejme

Jako čistě "bártovská" je pak vnímaná organizace v Moravskoslezském kraji, jemuž šéfuje místopředsedkyně poslaneckého klubu Jana Drastichová, i když její zástupce ve vedení regionu Jiří Rusnok se sám označil za "peakovce".  Jasnou podporu současnému vedení pak vyjádřil za VV na Vysočině jejich předseda Martin Svoboda.

Nejasně pak hovoří špičky VV na Královéhradecku, Zlínsku a Plzeňsku. Povětšinou si daly čas na rozmyšlenou. "Na grémiu si nechám sdělit, co tým VV vyjednal, a pak se rozhodnu," uvedl například předseda plzeňských VV Josef Hertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy